Kommuner tilbyder stadig kunstig sol: Det hører ikke til i offentlige bygninger, lyder kritikken

To kommunale svømmehaller i Midt- og Vestjylland har et solarie. Det hører ikke til i offentlige bygninger, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. I Ikast vil man tage tilbuddet op til genovervejelse.

Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at solarierne hører hjemme i offentlige bygninger.
Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at solarierne hører hjemme i offentlige bygninger.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Engang var det helt normalt, at man kunne tage en tur i solariet, når man alligevel benyttede sig af en kommunal svømmehal.

Men tilbage i november 2010 opfordrede den daværende regering kommunerne til at slukke for solarierne i offentlige bygninger, og derefter forsvandt de på stribe.

Her mere end 11 år senere er der dog to kommuner, der har holdt fast. Det er nemlig stadig muligt at lægge sig under den kunstige sol i både Herning Svømmehal og Ikast Svømmecenter.

Det er ikke i orden, mener Kræftens Bekæmpelse, der opfordrer de to kommuner til at få lukket solarierne ned hurtigst muligt.

- Jeg tænker, det er problematisk, at man ikke har slukket for solen i offentlige bygninger. For vi ved, at solarier er sundhedsskadelige, og fordi vi ved, at det er farligt, lyder det fra fungerende områdechef for Region Midtjylland ved Kræftens Bekæmpelse, Bjørn Ruben Pedersen.

Vil passe på børn og unge

Det er helt lovligt, at de to kommuner stadig har solarierne. Men formanden for Børne-, Kultur- og Fritidsudvalget i Ikast-Brande Kommune, Annette Mosegaard, vil alligevel se på, om det skal op til overvejelse igen.

Kommunen har haft solariet i mere end 35 år. Tilbage i 2011 stemte byrådet om det, og de valgte at beholde det.

- Jeg kan huske, jeg var med til at forholde mig til det for år siden, og der syntes vi, det var en god idé. Men det kan godt være, det er tid til, at vi skal kigge på det igen, fortæller hun.

En del af Kræftens Bekæmpelses kritik går på, at børn og unge kan blive påvirket af at se solariet, når de er i svømmehallen. Annette Mosegaard mener dog ikke, at solariet ligger et sted, hvor man naturligt kommer forbi det. Samtidigt skal man købe turene i en reception, hvilket betyder, at unge under 18 ikke har mulighed for at købe adgang.

Hun vil dog ikke udelukke, at børn og unge ser det kommunale tilbud.

- Det gør de da nok, og det er også derfor, jeg siger, vi måske skal forholde os til, om vi stadig synes, det er en god idé, lyder det.

Arkivfoto af Annette Mosegaard.
Arkivfoto af Annette Mosegaard.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Tjener ingen penge på kunstig sol

Annette Mosegaard fortæller, at solariet i Ikast bliver tjekket op på årligt af Teknologisk Institut, ligesom at rørene altid er opdaterede.

- Vi tjener egentlig ikke penge på det. Det løber rundt. Men vi giver det tilbud, fordi vi synes, det er en del af den service, man kan have i et svømmecenter. Så det handler om at forholde sig til, hvad der er godt, og hvad der er skidt, lyder det.

Det er Kræftens Bekæmpelse dybt uenige i.

- I de offentlige bygninger har man en forpligtelse til at lægge op til sundhed og fællesskab. Hvad man gør i det private, det er en anden sag. Jeg synes, der er ret stor forskel på, hvad man gør i offentlige bygninger, og hvad der så ellers sker i det offentlige rum ved private aktører, siger Bjørn Ruben Pedersen.

Han mener ikke, det gør det bedre, at kommunerne ikke tjener penge på solarierne.

- Hvis kommunerne ikke tjener noget på det, hvorfor så overhovedet have det? Hvis man ikke tjener penge på dem, de i virkeligheden bare tager plads, og de er sundhedsskadelige, hvorfor så ikke slukke for dem og bruge pladsen på noget andet?

Formanden for Kultur og Fritid i Herning Kommune har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser i telefonen, at det for nuværende ikke skal tages op i byrådet.