Kommune overtager plejeopgaver i al hast: Privat plejefirma går konkurs

81 borgere i Ikast-Brande Kommune skal nu have syge- og hjemmepleje af kommunen efter det private plejefirma Lokalpleje Danmark er gået konkurs.

Et forsøg med at udlicitere syge- og hjemmepleje i Ikast-Brande Kommune er kuldsejlet med konkursen af det private plejefirma Lokalpleje Danmark.
Et forsøg med at udlicitere syge- og hjemmepleje i Ikast-Brande Kommune er kuldsejlet med konkursen af det private plejefirma Lokalpleje Danmark.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ikast-Brande Kommunes eget plejepersonale skal nu akut overtage plejen for 81 borgere efter det private plejefirma Lokalpleje Danmark har indgivet en begæring om konkurs ved retten i Herning. 

Det skriver Ikast-Brande Kommune i en pressemeddelelse. 

- Det er en trist dag for os alle, som vi gerne havde været foruden. Nu handler det om at sørge for, at kommunens borgere får den fornødne hjælp, samt at overgangen bliver så tryg og ordentlig som overhovedet muligt, siger borgmester Ib Laurtisen fra Venstre i meddelelsen. 

Kommunen arbejder på højtryk for at finde løsninger for borgerne, skriver den i meddelelsen. Ifølge venstre-borgmesteren kan det i en overgangsperiode resultere i, at der ikke blive gjort lige så meget rent, som der plejer hos borgerne.  

- Det kan betyde, at sygepleje og borgernes helbred i en kortere periode vil blive prioriteret hos borgerne frem for rengøring og tøjvask, siger Ib Lauritsen.  

Direktør hos Lokalpleje Danmark Bjørn Kassøe Andersen mener, at Lokalpleje Danmark på trods af konkursen har vist, at plejen af borgerne kan gøres på en anden måde. 

- De to teams har vist, at det baseret på tillid er muligt at levere pleje med høj kontinuitet og på en måde, der er både professionel, personlig og lever op til gældende krav om kvalitet og sikkerhed. Borgerne har responderet ved at tilvælge os i en jævn strøm med en månedlig vækst på i gennemsnit cirka 15 procent, siger han. 

Men på trods af at det ifølge direktøren langt hen ad vejen er lykkes for firmaet at løse opgaven, så har økonomien ikke kunnet hænge sammen. 

- De lokale og nationale rammevilkår og den form for minut-tænkning, som virksomheden var underlagt, har betydet, at medarbejderne for måske 60-70 procents vedkommende har kunnet følge Buurtzorg-modellen – mens resten af deres arbejde stadig skulle foregå på vanlig vis, siger Bjørn Kassøe Andersen.  

- Virksomheden har derfor ikke kunnet hente den økonomiske gevinst ved lettere og mere smidig organisering, som skulle være med til at finansiere de ansattes højere kompetenceniveau. Vi må også konstatere, at det undervejs i forløbet ikke har været muligt at få tilpasset Ikast-Brande Kommunes visitations- og afregningsmodeller, så de kunne understøtte arbejde efter Buurtzorg-modellen, siger han i en pressemeddelelse. 

Kuldsejlet forsøg

Som den første kommune i landet kastede Ikast-Brande sig i 2019 ud i at lade sygeplejersker fra et privat firma overtage pleje af ældre i eget hjem. I første omgang skulle ordningen prøves af på cirka 100 borgere i Bording og Engesvang, før byrådet igen skulle tage stilling til, om den skulle indføres i hele kommunen.

- Vi er jo sådan en kommune, der er parat til at udfordre vanetænkningen og se, om vi kan gøre tingene på en ny måde, sagde Ib Lauritsen, da aftalen med Lokalpleje Danmark blev underskrevet.  

Opgaverne hos borgerne blev akut overtaget af kommunens eget personale fra sent tirsdag aften. 

I alt har 81 borgere fået hjælp med Lokalpleje Danmark som leverandør. 72 borgere har modtaget sygepleje, og 45 har modtaget hjemmepleje – nogle borgere begge dele.

Planen var, at pilotprojektet skulle løbe frem til slutningen af 2022.