Første kommune i Danmark: Ikast-Brande forsøger sig med privat sygepleje

Et flertal i byrådet i Ikast-Brande Kommune har vedtaget, at der nu skal laves forsøg med at udlicitere den kommunale sygepleje.

Borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen (V), står i spidsen for den nye aftale, som er blevet vedtaget i byrådet. Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Som den første kommune i landet vil Ikast-Brande lade sygeplejersker fra et privat firma overtage pleje af ældre i eget hjem. I første omgang skal ordningen prøves af på cirka 100 borgere i Bording og Engesvang, før byrådet tager stilling til, om den skal indføres i hele kommunen.

Man kan sige, at hvis man tilslutter sig den idé, at alt er perfekt, og der ikke er noget, vi skal udfordre - det giver jo ingen mening.

Ib Lauritzen (V), Borgmester, Ikast-Brande Kommune

-  Vi er jo sådan en kommune, der er parat til at udfordre vanetænkningen og se, om vi kan gøre tingene på en ny måde, fortæller Ib Lauritzen (V), der er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Et flertal i byrådet i Ikast-Brande Kommune har besluttet at lade sig inspirere af den hollandske Buurtzogg-model i forbindelse med den kommunale sygepleje. Modellen udover at udlicitere plejen til et privat firma går også ud på, at familie, venner og naboer skal være en del af plejen.

Læs også Britta har aldrig været på havet: Alligevel underviser hun fremtidens fiskere i sygepleje

I Holland arbejder 14.000 sygeplejersker med den model. Socialdemokratiet i Ikast-Brande Kommune er imod, at modellen kommer til Ikast-Brande.

- At basere en hjælp på, at naboer og netværk skal yde. Det har vi ikke tiden til i dag, fortæller Birthe Sørensen, der er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Ikast-Brande Kommune. 

- Skaber usikkerhed og bekymringer

Det nye tiltag får en bekymret modtagelse med på vejen fra branchen. 

- Det er et projekt, der skaber stor usikkerhed og bekymringer, fortæller Sola Marie Ringgaard, der er tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Ikast-Brande Kommune.

- Jeg kan være nervøs for, at borgeren, hvis de siger ja til det, ikke får det samme tilbud, som man får i den kommunale sygepleje, siger Hanne Holst Long, der næstformand hos Dansk Sygeplejeråd i Kreds Midtjylland.

Borgmester Ib Lauritzen mener dog stadig, at kommunen ikke må være bange for at prøve nogen ting af. 

- Man kan sige, at hvis man tilslutter sig den idé, at alt er perfekt, og der ikke er noget, vi skal udfordre - det giver jo ingen mening, siger Ib Lauritzen.

02:28

Et flertal i byrådet i Ikast-Brande vil forsøge med udlicitering af sygepleje

Luk video