Esben kunne ikke få medicinsk cannabis – en privatlæge blev hans redning

To år inde i et forsøg med medicinsk cannabis vil mange læger fortsat ikke give deres patienter recept på den nye medicin.

16 piller i døgnet.

Det var, hvad der skulle til for, at Esben Kania fra Bording kunne komme igennem dagen, efter han i 2007 fik en nerveskade i ryggen i en arbejdsulykke. 

Arbejdsulykken endte med at gøre ham til førtidspensionist. Men de seneste to år er hverdagen med smerter blevet mere tålelig.

En stor del af de 16 piller er skiftet ud med 28 dråber medicinsk cannabis om dagen.

- Det har reduceret mit medicinforbrug med cirka 80-85 procent. Jeg har stadigvæk rigtig mange smerter, men før var mine muskler konstant stive. De kunne slet ikke slappe af, og jeg var meget mere øm i muskulaturen i forhold til nu, fortæller Esben Kania. 

Tvunget til privat læge

Esben Kania kan bruge medicinsk cannabis som smertelindring, fordi politikerne for to år siden besluttede at indføre en midlertidig forsøgsordning på fire år.

Ordningen gjorde det lovligt for læger at udskrive medicinsk cannabis til patienter.

quoteJeg følger med i alt den viden, der kommer fra udlandet, og jeg kan se, at der slet ikke er de bivirkninger, som mange læger frygter.

Bent Damgaard, læge på Clinic Horsted

Men her to år inde i forsøget vil mange læger fortsat ikke give deres patienter recept på den nye medicin.

Det er heller ikke Esben Kanias egen læge, der har udskrevet medicinsk cannabis til ham.

Da han henvendte sig til sin læge i Ikast, fik han afslag. I stedet kører han hveranden måned til en privatlæge i Kolding.

- Jeg synes, det er meget sørgeligt. Det går ud over mange folk, der godt kunne bruge den medicinske cannabis, siger Esben Kania.

Samler erfaringer fra udlandet

Den private læge, der har hjulpet Esben Kania, er Bent Damgaard fra Clinic Horsted.

Han modtager patienter mod betaling fra Jylland og Fyn, hvis private læger ikke vil udskrive den medicinske cannabis.

Bent Damgaard fortæller, at han ser gode virkninger ved brugen af medicinsk cannabis. 
Bent Damgaard fortæller, at han ser gode virkninger ved brugen af medicinsk cannabis. 
Foto: Sebastian Andreasen Rasch

På de første 14 måneder har han haft omkring 700 cannabis-konsultationer. Han er ikke i tvivl om, at det har en gavnlig effekt. 

- Jeg har set de patienter, det har hjulpet, og det er noget, der gør indtryk. Det er ikke det samme som at sidde ved et skrivebord og læse nogle artikler. Jeg har gjort mig nogle personlige erfaringer, siger Bent Damgaard.

Bent Damgaard fortæller, at man som læge ikke kan lære om medicinsk cannabis i Danmark. Derfor har han været på internationale kurser i Toronto, Barcelona og Köln.

- Der har jeg fundet ud af, at der ikke er så meget, der tyder på, at stoffet kan være farligt, siger han.

Savner bedre vejledning

Forsøgsordningen begyndte 1. januar 2018, men det videnskabelige grundlag er for spinkelt. Det mener de praktiserende lægers organisation, PLO.

- Vi har savnet, at der forud for forsøgsordningen var lavet tilstrækkelig forskning, som kunne afdække eventuelle bivirkninger på kort og lang sigt, fortæller Henrik Idriss Kise, der er formand for PLO Midtjylland.

quoteDet er det hele værd. Det har gjort, at jeg er blevet mere frisk. Når min familie kommer hjem, har jeg mere overskud.

Esben Kania

Henrik Idriss Kise påpeger, at det i sidste ende er den praktiserende læge, der står med ansvaret for behandlingen.

Det skyldes, at medicinsk cannabis, på trods af forsøgsordningen, ikke er et godkendt lægemiddel.

Det vil blandt andet sige, at lægen skal tage det fulde ansvar for ordinationen. Det er også den enkelte læge, der skal vurdere, hvor høj doseringen skal være.

Derfor kan Bent Damgaard fra Clinic Horsted godt forstå, at mange af hans kollegaer tøver med at udskrive medicinsk cannabis, men han mener ikke, at han selv handler letsindigt. 

- Jeg følger med i alt den viden, der kommer fra udlandet, og jeg kan se, at der slet ikke er de bivirkninger, som mange læger frygter, siger han.

Håber på permanent løsning

Ifølge Bent Damgaard tyder alt på, at der er langt større risici forbundet med at udskrive morfin.

- Den medicin, de her patienter kan få, kan være meget bivirkningstung og afhængighedsskabende. Der er mange hundrede patienter, der dør af overdosering af morfin hvert år i Danmark. Der er ingen i verden, der er døde af medicinsk cannabis, siger Bent Damgaard.

 
 
Foto: Sebastian Andreasen Rasch

I Bording håber Esben Kania, at hans egen praktiserende læge vil begynde at udskrive medicinsk cannabis.

Kommer det ikke til at ske, fortsætter han med tage turen til Kolding.

- Det er det hele værd. Det har gjort, at jeg er blevet mere frisk. Når min familie kommer hjem, har jeg mere overskud, fortæller han.

Og hvis medicinsk cannabis på den lange bane ikke gøres permanent, må den 45-årige familiefar fra Bording kigge mod det sorte marked.

- Om ikke andet kunne man plante nogle planter ude i haven, siger Esben Kania.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis

 

Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Sundhed.