Stor speedway-profil takker af: - Jeg ville gøre det hele igen

Bjarne Pedersen har kørt speedway siden han var 10 år. Nu har han valgt at stoppe karrieren.

Efter 30 år med hjulspind og motorstøj er det slut.

- Det har betydet alt, fortæller speedway-køreren Bjarne Pedersen fra Ryde ved Vinderup.

Selv om han har vundet både DM og VM, så er det ikke det, han tænker tilbage på med størst glæde, nu hvor han stopper speedway-karrieren. Der er noget, der er større endnu.

- Når man bliver lidt ældre, så sætter man faktisk pris på nogle andre ting. Jeg er utrolig stolt af de resultater, som vi har nået og vundet, men det der med at have haft et fantastisk team rundt om én med gode folk, det værdsætter man måske endnu mere, når man er ved at være oppe i alderen, lyder det fra den 43-årige.

Styrtede som 13-årig

Resultaterne ellers otte VM-sejre i holdspeedway, og blandt bedrifterne er også en DM-guldmedalje, hvor Bjarne Pedersen besejrede den dengang forsvarende verdensmester Nicki Pedersen.

quoteDet var jo bare for sjov. Vi var bare en flok drenge.

Bjarne Pedersen

Bjarne Pedersen har kørt speedway, siden han var 10 år gammel. Første gang han gjorde sig bemærket i medierne, var han kun 13 år gammel og blev involveret i et styrt.

0:18
Som 13-årig styrtede Bjarne Pedersen i et løb.

- Det var jo bare for sjov. Vi var bare en flok drenge. Der var ikke nogen, der forventede noget som helst af os. Fra at køre på knallert hjemme i haven, så kørte vi lige pludselig på en bane.

- Lige pludselig var man jo inde i sporten, og så var det, man begyndte at drømme. Hvor langt kunne man nå? Kunne man lige pludselig slå nogle af dem, der var rigtig gode til det?

Respekteret, men måske lidt for rolig

Bjarne Pedersens tidligere træner giver den nu tidligere speedway-kører disse ord med på vej ud fra ryttergården:

- Blandt kørere i hele verden er han virkelig respekteret som en fair og dygtig sportsmand og én, der har styr på sine ting, siger Anders Secher, tidligere landstræner i speedway.

Og rosen bliver ikke mindre, når man taler med de folk, der her været med i Bjarnes team.

- Bjarne er enorm sympatisk, dedikeret, struktureret, og i bund og grund er han bare monsterprofessionel. Et rigtigt godt forbillede for andre aktive fortæller Bjarnes mekaniker Ib Grøndal, der selv er tidligere professionel speedwaykører.

Andre kørere har også kun pæne ord at fortælle om Bjarne Pedersen.

- Han har betydet meget for sporten, og det har været en fed rejse at køre med ham også, mener Niels Kristian Iversen, A-kører for Esbjerg Vikings og Bjarnes holdkammerat.

Bjarne Pedersen omgivet af sit team.
Bjarne Pedersen omgivet af sit team.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Der er dog et lille men:

- Måske har han også været lidt for rolig. Hvis man skulle have Bjarne til at præstere rigtigt meget, så skulle han egentlig helst køres af af en eller anden kører i et heat, så fik man virkelig varen at se fra Bjarne, lyder det fra tidligere landstræner Anders Secher.

Har sat alt til side

Det professionelle liv som speedwaykører har også betydet store afsavn. Især på familiefronten.

- Jeg har jo brændt 100 procent for min sport, og derfor har jeg sat alt til side. Når først løbskalenderen kom ud i februar måned, så var det bare de steder, jeg skulle være.

quoteTiden er til det. Det føles rigtigt at afslutte nu.

Bjarne Pedersen

Det har betydet mange rejser til blandt andet Polen, Sverige, og England. På hjemmefronten er der stor glæde over, at rejseaktiviteten nu bliver droslet kraftigt ned.

- Det bliver fantastisk at få ham hjem efter så mange år. Vi har aldrig prøvet at være en familie, hvor han er hjemme, så det glæder vi os bare rigtigt meget til, fastslår Bjarnes kone, Lone Breiner.

Et sidste billede med andre speedway-kørere på hjemmebanen ved Esbjerg.
Et sidste billede med andre speedway-kørere på hjemmebanen ved Esbjerg.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Bjarne Pedersen har ikke fortrudt de valg, han har truffet i karrieren. Det er kun småting, som måske kunne have været gjort anderledes.

- I det store billede så er jeg utrolig stolt af det, jeg har opnået, så jeg ville gøre det hele igen, hvis jeg fik chancen.

Men det rokker ikke ved, at speedway-eventyret nu er helt slut.

- Tiden er til det. Det føles rigtigt at afslutte nu.

Nu er det rollen som familiefar for parrets tre børn, der står forrest. Han ved nemlig endnu ikke, hvad der skal ske på jobfronten efter årsskiftet, når han endegyldigt har lagt tilværelsen bag sig som professionel speedwaykører.