Stor fyringsrunde på skoleområdet: Holstebro Kommune skal afskedige mindst 30 medarbejdere

Medarbejderne på skoleområdet i Holstebro kan forvente en større prikkerunde inden udgangen af marts.

20170119-135907-3-1920x1281we.jpg
Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Opdatering

OPDATERET KLOKKEN 16.12

Artiklen er siden udgivelse blevet opdateret med kommentarer fra skolechef Thomas Born Smidt.

    Skolerne i Holstebro Kommune står overfor en stor fyringsrunde. Det fremgår af et varslingsbrev, som Holstebro Kommune har udsendt. 

    I varslingen står der, at kommunen forventer afskedigelser af større omfang, der formentlig vil betyde, at over 30 medarbejdere vil blive fyret.

    Fyringerne kan ramme både lærere, pædagoger, pædagogmedhjælpere, afdelings- og mellemledere samt teknisk og administrativt personale. 

    Det er en udmelding, der ærger kredsformanden for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss. 

    - Det er klart, at hvis lærere og det øvrige personale skal rende stærkere og undervise mere, så kommer det til at gå ud over eleverne, og det synes jeg, at der er en ærgerlig historie, siger han. 

    Underskud er blandt andet skyld i fyringer

    Fyringerne er konsekvens af planerne om besparelser på skoleområdet. Skolechef i Holstebro Kommune, Thomas Born Smidt, forklarer, at det er flere forskellige faktorer, der spiller ind og er skyld i, at det nu er nødvendigt at spare.

    - Det er helt naturlig del af årshjulet i skolevæsenet, at man på det her tidspunkt gør status i forhold til, hvordan det ser ud det kommende skoleår og årene frem. Og vi har et dalende elevtal og færre klasser end forventet til det kommende skoleår, og det betyder færre opgaver – det længer uløseligt sammen, siger han. 

    Reduktioner på skolefritidshjem-området samt kravet om én procents besparelse, der er besluttet politisk, er også årsager til, at en række medarbejdere står til fyringer. Derudover kan skolechefen bekræfte, at tre byskoler i Holstebro samt skolen i Mejrup har underskud på budgettet. 

    - Nogle skoler har haft et merforbrug i 2018, som vi også skal begynde at afvikle, siger Thomas Born Smidt. 

    Han kan dog ikke genkende det tal på 10 millioner i underskud, der figurerede i medierne fredag formiddag.

    - Vi er fuld gang med at gøre regnskabet for 2018 op, så vi har ikke det endelig tal endnu, men det er korrekt, at der er et underskud, siger han. 

    Skoleformand: Ærgerligt at der ikke er styr på økonomien

    Kredsformanden for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss, ærger sig over, at det nu er kommet dertil, hvor så mange medarbejdere står til opsigelse. 

    - Jeg synes, at det er en ærgerlig historie, der kommer frem nu. At man ikke har mere styr på økonomien. Jeg ved godt, at der er nogle elevnedgange, men det kan slet ikke opveje det antal, man snakker om, siger kredsformand for Vestjysk Lærerforening, Torben Voss og fortsætter:

    - Det kommer ikke bag på mig, at der er et underskud. Men det kommer bag på mig, at det er så massivt, at man går ud og snakker om masseafskedigelse nu.

    Men bruger skolerne ikke bare for mange penge?

    - Det er muligt. Men så må man som kommune følge op på, hvordan det er, man gør det her. Det er selvfølgelig det, man gør nu, men det er ærgerligt, at vi skal ud i sådan nogle store afskedigelsesrunder. Det skulle man have tænkt på i tide, siger Torben Voss. 

    Udsigten til adskillige fyringer huer bestemt heller ikke skolechef, Thomas Born Smidt. 

    - Jeg tænker, at det er alment kendt, at skolevæsenet har været nogle ret massive strukturændringer de seneste år. Der kom en ny tildelingsmodel i januar 2017, som blev justeret i januar 2019. Det har gjort det svært for skolerne at gennemskue deres økonomi, at forudse hvad konsekvenserne har været af de her strukturelle ændringer, man har været igennem. Jeg kunne ønsket, at vi havde set det lidt tidligere, men nu har vi overblikket, og så er vi også nødt til at handle på det, siger han. 

    - Det er altid trist at stå i en situation, som den her. Men når jeg kan se, at vi omkring otte klasser færre i det samlede skolevæsen i det næste skoleår, så er det også en relativt stor nedgang.

    Thomas Born Smidt fortæller desuden, at det ikke er alle medarbejdere, der helt vil miste deres arbejde - nogle vil blive tilbudt deltidsstillinger i stedet. Derudover vil kommunen forsøge at omplacere så mange af de berørte medarbejdere, som det er muligt. 

    - Men som det ser ud lige nu, så tror jeg desværre ikke, at det er nok til at omplacere alle. Men der kan ske meget den næste måneds tid, slutter han.