SOSU-assistent: Jeg vil gerne ha' flere kollegaer

73 procent af alle landets kommuner mangler hænder, der kan tage sig af de ældre.

- Jeg kunne da rigtigt godt tænke mig flere kollegaer. Sådan lyder et hjertesuk fra SOSU-assistent Gitte Henriksen på Plejecenter Mellembo i Holstebro.

Hun føler ikke altid, hun når alt det hun gerne vil, på en vagt.

- I mange tilfælde oplever de pårørende at skraldespanden måske ikke tømt og sengen er ikke redt. Og det er jo ikke modvilje fra os, men det er nogle gange det muliges kunst at nå omkring. Og prioritere de vigtigste opgaver, forklarer hun.

De fleste kommuner mangler varme hænder

Der er akut mangel på social og sundhedspersonale, og det har nu konsekvenser på landsdelens plejecentre og i hjemmeplejen. 73 procent af alle landets kommuner mangler hænder, der kan tage sig af de ældre.

Og det stopper ikke her: Frem mod 2040 vil der komme 259.000 flere ældre over 80 år. Ifølge fagforeningen FOA vil der i 2026 mangle op mod 40.000 social- og sundhedsansatte.

Holstebro er en af de kommuner, der lige nu kæmper desperat for at få fat i flere varme hænder. For de hænger ikke på træerne. Arbejdsløsheden for SOSU-assistenter er under to procent. Og ofte er der kun meget få, eller slet ingen, faglærte ansøgere til de ledige stillinger.

- Vi skal måske have flere af de deltidsansatte, vi har, til at blive fuldtidsansatte. De, der ønsker det. Det var måske den første og nemmeste måde at få det hul lukket, lyder det fra borgmester i Holstebro, H.C. Østerby, der også sidder i sundhedsudvalget hos Kommunernes Landsforening.

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.