Soldat rejser mod Estland: - Udsendelsen er jo på mange måder blevet helt anderledes

Flere danske soldater rejser som planlagt mod Estland på øvelse i september. Men efter Ruslands invasion af Ukraine fylder situationen hos soldater fra Dragonkasernen i Holstebro.

2:44
Lucas Lidegaard fra Herning rejser til Estland i september.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Virkeligheden for danske soldater er pludselig blevet en anden, efter Rusland invaderede Ukraine.

Soldaten Lucas Lidegaard, som er koblet til Dragonkasernen i Holstebro, har vidst i to år, at han skulle udsendes til Estland. Men situationen i verdenen har ændret sig, og derfor påvirker krigen nu den ellers planlagte træningsmission.

- Jeg kan godt mærke på mine kollegaer og mig selv, at nu handler det også om virkelig at gøre tingene rigtige, siger han og fortsætter:

- Det er selvfølgelig klart, at udsendelsen jo på mange måder er blevet helt anderledes. Altså vi skal stort set det samme, men det er stadigvæk et land, som grænser op til der, hvor det sker.

Lucas Lidegaard er tillidsrepræsentant i panserbataljonen, og har arbejdet i Forsvaret i 10 år.

Påvirker privatlivet

Som tillidsrepræsentant snakker Lucas Lidegaard med sine kollegaer om situationen. Her mærker han også, at krigen i Ukraine har sat tankerne i gang blandt flere soldater.

Også hos Lucas Lidegaards kæreste Malene Arendt og deres to små børn har udsendelsen skiftet karakter.

- Jeg kan godt mærke, at lige pludselig gik det fra at være en fredelig udsendelse til – det er det forhåbentligt stadigvæk – men i hvert fald noget, hvor man tænker, at nu sker der lidt mere rundt omkring, og de opruster i samtlige lande, så det har da sat gang i tankerne, fortæller Malene Arendt.

11. marts 2022 blev 200 danske soldater sendt til Nato-missionen i Estland.
11. marts 2022 blev 200 danske soldater sendt til Nato-missionen i Estland.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Soldater allerede tilstede

I starten af marts rejste 150 af soldater fra Dragonregiment i Holstebro til Baltikum for at styrke Nato, og for at vise deres tilstedeværelse i området.

Det er disse soldater, som Lucas Lidegaard og de resterende soldater skal tage over for.

Dengang fortalte forsvarsminister Morten Bødskov, hvorfor det er vigtigt, at soldaterne kommer til Estland.

- Grundlæggende skal vores soldater vise, at vi står fast for vores værdier, frihed, sikkerhed og retten til selv at vælge, hvor man hører til, sagde ministeren forud for missionens start.

I 2018 og 2020 sendte Forsvaret også soldater til Estland, men de her gange er der et øget fokus på krigen i Ukraine, oplyste Flemming Splidsboel, der forsker i det postsovjetiske rum ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) tidligere til TV MIDTVEST.

- Vi har været der gennem flere år, og med denne udsendelse bliver der lagt oveni, hvis russerne finder på noget, er vi ekstra klar.

- Hele Nato-styrken skal være en form for snubletråd. Det er ikke bare estiske soldater, der forsvarer deres land, men også britiske og danske. Det er for at hæve omkostningerne for russerne ved et eventuelt angreb, fortæller Flemming Splidsboel.

De danske soldater, som nu er fløjet til Estland, bliver en del af Natos multinationale styrke på omkring 4000 soldater i Polen og de baltiske lande.

Lucas Lidegaard og de resterende soldater rejser til Estland i september, hvor de skal være på træningsmission i et halvt år.