Mikkel, Oliver og Kristoffer er rejst til Estland for at styrke Nato

Fredag morgen fløj 200 danske soldater fra Karup til Estland for at træne på en militærbase. Men missionen skal også sende et signal om, at Nato-landene står sammen.

Fra venstre ses Mikkel, Oliver og Kristoffer. De er nogle af de 200 soldater, der lige nu er fløjet til Estland for at være en del af Natos multinationale styrke.
Fra venstre ses Mikkel, Oliver og Kristoffer. De er nogle af de 200 soldater, der lige nu er fløjet til Estland for at være en del af Natos multinationale styrke.

Et fly med 200 danske soldater har fredag morgen sat kursen mod Estland fra Karup.

150 af soldaterne er fra Dragonregiment i Holstebro, og de skal nu til Baltikum for at styrke Nato, og for at vise deres tilstedeværelse i området.

En af dem der skal bruge de næste seks måneder i Estland, er Mikkel og for ham er planen klar.

- Vi skal derned for at blive set og hørt - og for at gøre vores opgave og støtte op om Nato. Altså for at vise, at vi er allierede, siger Mikkel, som er konstabel.

Af hensyn til sit civile liv optræder han uden efternavn. 

Det er første gang, at han skal på en mission, og selv om krigen i Ukraine spidser til, så er han mere end klar til at komme afsted.

- Jeg ved ikke, hvor meget krigen i Ukraine kommer til at påvirke mig i Estland, men det er selvfølgelig noget, som man går og tænker over, det er lige pludseligt kommet tættere på, men jeg er ikke bange, siger han.

I alt blev 200 danske soldater sendt til Nato-missionen i Estland.
I alt blev 200 danske soldater sendt til Nato-missionen i Estland.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Ser frem til missionen

De danske soldater skal træne sammen med andre Nato-lande, og faktisk har udsendelsen været planlagt i flere år, men fordi Rusland har invaderet Ukraine, er flere amerikanske soldater også rejst dertil.

Det er også konstablen Olivers første mission, og selv om krigen i Ukraine udvikler sig, så er han klar til at lande i Estland.

- Vi har jo trænet, det er jo det, som vi er trænet til, og så må vi tage en dag ad gangen og håbe på, at der ikke sker noget, fortæller han.

Det samme håber Kristoffer på, han glæder sig til at bruge meget af det, som han har lært den seneste tid.

- Vi glæder os. Der bliver knald på, og det bliver sjovt at arbejde sammen med andre NATO-lande, siger han.

Alligevel var det hårdt at sige farvel til familien.

- Det er ikke en mission med stor risiko, så det er bare det, at man er væk fra familien i et halvt år, og det trækker altid nogle tårer.

Soldaterne var samlet til en afskedsparade kort før, at de tog afsted.
Soldaterne var samlet til en afskedsparade kort før, at de tog afsted.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

Skal vise værdier og frihed

Forsvarsminister Morten Bødskov var også mødt op i Karup for at sende soldaterne godt afsted.

- Grundlæggende skal vores soldater vise, at vi står fast for vores værdier, frihed, sikkerhed og retten til selv at vælge, hvor man hører til, sagde ministeren forud for missionens start.

I 2018 og 2020 sendte Forsvaret også soldater til Estland, men denne gang er der et øget fokus på krigen i Ukraine, oplyser Flemming Splidsboel, der forsker i det postsovjetiske rum ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Vi har været der gennem flere år, og med denne udsendelse bliver der lagt oveni, hvis russerne finder på noget, er vi ekstra klar.

- Hele Nato-styrken skal være en form for snubletråd. Det er ikke bare estiske soldater, der forsvarer deres land, men også britiske og danske. Det er for at hæve omkostningerne for russerne ved et eventuelt angreb, fortæller Flemming Splidsboel.

De danske soldater, som nu er fløjet til Estland, bliver en del af Natos multinationale styrke på omkring 4000 soldater i Polen og de baltiske lande.