Opdatering: Brandvæsenet har kontrol over nedsmeltning af ovn

En stor ovn hos virksomheden Valdemar Birn er i fare for at nedsmelte. Frøjkvej i Holstebro var spærret, men situationen er nu under kontrol og vejen er igen åben.

Både politiet og brandvæsenet er onsdag morgen talstærkt til stede hos Valdemar Birn på Frøjkvej i Holstebro. Det fortæller Simon Skelkjær, der er vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi.

I morges klokken 04:45 modtog Nordvestjyllands Brandvæsens station i Holstebro en anmeldelse. 

- Vi frygter, at vi ikke kan styre nedkølingen. Og kan vi ikke det, kan det føre til, at der løber smeltet jern ud i hele virksomheden, lød det i morges fra vagtchef Simon Skelkjær.

Derfor måtte brandvæsenet tilkalde ekstra tankvogne i forsøg på at afkøle ovnen.

100 tons flydende jern

Det er en ovn med 100 tons flydende jern, som er overophedet.

- Faren ved det er, at der er en risiko for, at jernet løber ud. Med så meget jern på samme tid vil det give en spredning af flydende og brændende jern, som kan sætte ild til det det rammer af vægge og loftskonstruktioner, fortæller Morten Würtz Gräs, der er indsatsleder ved Nordvestjyllands Brandvæsen. 

Brandvæsenet arbejder lige nu på at få ovnen kølet ned.

Indsatslederen fortæller, at det var en hektisk morgen, men at de nu har overblik over situationen.

- Det løber stadig ud af bunden, men i et tempo, hvor vi godt kan være med og køle det ned, siger Morten Würtz Gräs.

Det må ikke ske, men det er sket før

Da brandvæsenet kom til metalvirksomheden i morges, havde Birns medarbejdere allerede været i gang med at køle ovnen af, men måtte trække sig tilbage på grund af varme dampe og røg.

Og medarbejderne ved, hvordan de skal håndtere en overophedet ovn.  

- Det er ikke noget, der bør ske eller må ske, men det er sket tidligere. Heldigvis ved vi, hvordan vi skal reagere, når det sker, siger Jens Axel Birn, der er administrerende direktør i Vald. Birn A/S.

- Det kan jo potentielt udvikle sig til en brand, og det vigtigt først og fremmest at få beskyttet folk og dernæst produktionsudstyret. Det er meget vigtigt, at vi har styr på det, fortæller han.

Frøjkvej er nu åben igen, og medarbejderne på Valdemar Birn har under nøje instrukser fået lov til at starte produktionen op igen.

Støberiet er dog lukket indtil efter påske, fortæller Birn-direktøren.

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien 112.