Opkast og diarré: Eva og Villads bliver klogere på bakterier

Holstebro Kommune vil gerne have bedre hygiejne i daginstitutionerne. Derfor var en flok børnehavebørn i dag på besøg hos Center for Sundhed.

Børnene blev klogere, men mange af dem var faktisk allerede gode til at vaske hænder.  Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Det hele starter som bekendt med børnene. Og derfor var det netop dem, som i dag var i fokus på Center for Sundhed i Holstebro. 

Her skulle børn fra Børneuniverset Mejdal lære mere om, hvordan man undgår at smitte sine venner, og hvad god hygiejne egentlig er for noget. 

Hvis man får dem i munden, så får man dem ned i maven og bliver syg.

Frida Engestoft Weis, 5 år. 

- De hører jo hver eneste dag, at de skal vaske hænder. Men det at komme ud og få det at vide af nogle andre voksne og komme nye steder hen, det gør noget ved dem, siger Lisbeth Christine Vestergaard, der er børnenes pædagog til daglig i Mejdal. 

  Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Opkast og diarré

I dag var både hånd- og mundhygiejne i fokus. Målet er at forebygge for eksempel bræksyge og diarré.  Det kan nemlig være en stor gevinst både for den enkelte, men også samfundsøkonomisk.

I dag var børnene både forbi en sygeplejerske og en tandplejer. Hos sidstnævnte fik nogle af de små lov at komme en tur i stolen og få renset tænder. 

- Hvis man får dem i munden, så får man dem ned i maven og bliver syg, siger femårige Frida Engestoft Weis. 

Nogle af børnene fik en tur i tandlægestolen. 

- Det kunne give rigtig god mening, hvis vi som kommune kunne være med til at understøtte en positiv udvikling af vanerm og her har vi specielt tænkt på håndhygiejne og tænderne, siger Helle Lauersen, der er Centerleder for akutfunktioner og sygeplejeklinikker på Sundhedscentret i Holstebro. 

Lys afslører bakterier 

De fleste børn ved godt, at de skal vaske hænder, men ligesom os voksne kan det knibe med at få det gjort grundigt nok. Det fik børnene i dag visuelt bevis på. Efter at have været ved håndvasken blev de små hænder nemlig gennemlyst i en særlig lyskasse, der kunne afsløre bakterierne. 

Børnene fik indblik i bakterierne på hænderne via lyskassen her.  Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

- Der var sådan nogle små bakterier, og så havde hun også et billede af Mikkels hånd, og den var mega stor, og der var masser af bakterier på, siger femårige Eva Marie Lind Breinhild.

- Håndhygiejne er den bedst dokumenterede metode til at forebygge spredning af sygdom og derved forkølelse, som er den hyppigste opståede sygdom blandt børn fra 0-15 år, siger Helle Laursen, der sammen med de andre på sundhedscentret var overrasket over, hvor meget børnene faktisk var bevidste om den gode hygiejne. 

Der blev vasket hænder ekstra grundigt i dag.  Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

- Børnene har klaret det mega godt. De var meget nysgerrige og havde en stor viden, så jeg synes, at resultat blev virkelig godt, siger Elisa Agersnap Heiselberg, der er sygeplejerske på Sundhedscentret. 

- I den alder, de har nu, er de meget videnbegærlige og læringsparate, men der skal knyttes eksempler på, og det skal give mening, og det gør det her, siger Lisbeth Christine Vestergaard.

02:22

Indslag om børnenes besøg på sundhedscentret:

Luk video