Naturnationalpark i Stråsø Plantage kan koste Mathias familievirksomhed: - Det er meget trist

Et flertal i Folketinget ønsker at sætte naturen fri i Stråsø Plantage. Det betyder, at der ikke længere må avles honningbier.

2:34
Mathias Hvam er femte generation af biavlerfamilien fra Aulum.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

Det er ikke kun positive røster, der er kommet frem, efter at regeringen i sidste uge præsenterede et nyt udspil, som skal give Danmark tre nye naturnationalparker. En naturnationalpark er nemlig et område, hvor naturen skal stå urørt, og det betyder, at der ikke må drives hverken skov eller landbrug.

Derfor må der heller ikke avles husdyr på området, og det er her, hvor problemet opstår for Mathias Hvam fra Aulum.

Han er femte generation af biavlerfamilien fra Aulum, og fordi Stråsø Plantage mellem Ringkøbing, Herning og Holstebro nu skal være naturnationalpark, så må han ikke længere avle honningbier i området.

- Det er meget trist. Det er jo min families kulturarv, der bliver påvirket af det, fortæller biavler Mathias Hvam.

Honningbien går nemlig ind under betegnelsen som værende et husdyr og bliver derfor bandlyst fra Stråsø Plantage. Det vil have store konsekvenser for Mathias Hvam, da han ikke selv mener, at han kan finde et andet sted til sine økologiske honningbier, hvor EU-kravet er urørt natur eller øko-landbrug i mindst tre kilometers omkreds.

- Så må vi jo lukke. Der er ikke så meget andet at gøre, lyder det fra Mathias Hvam.

- Naturen skal have lov til at have sine egne processer

Det er regeringen, der sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet står bag en ny natur- og biodiversitetspakke, som skal fremme vild natur i Danmark. Det betyder, at der ikke må produceres husdyr som honningbier af hensyn til at beskytte de vilde bier.

- Jeg kan godt forstå, at man vil udelukke kvæg og sprøjtning af marker inde i naturområder, men jeg kan ikke forstå, at man vil fjerne honningbier, for de er en del af den danske natur, fortæller Mathias Hvam.

Han bliver delvist bakket op af en forsker på området.

- Størstedelen af de vilde bier har ikke så stort et fødeoverlap med honningbien, at det betyder noget videre, fortæller Claus Rasmussen, der har en PhD og forsker i bier ved Aarhus Universitet.

Det får dog ikke regeringspartiet til at ryste på hånden. 

- De her arealer er ikke foreneligt med produktion af hverken bier, træer eller landbrug. Naturen skal have lov til at have sine egne processer, lyder det fra Mette Gjerskov, der er miljøordfører hos Socialdemokratiet.

Den danske, økologiske honning fra HF Økohonning bliver i dag solgt videre af Aulum-virksomheden Jakobsens.
Den danske, økologiske honning fra HF Økohonning bliver i dag solgt videre af Aulum-virksomheden Jakobsens.
Foto: Niels Viggo Bentsen, TV MIDTVEST

Produktet udgår

Mathias Hvam mener, at man vil fjerne biodiversitet, hvis honningbierne bliver bandlyst fra naturnationalparkerne. Han er ikke den eneste, der håber, at hans virksomhed, HF Økohonning, ikke behøver at dreje nøglen om.

Virksomheden producerer nemlig i dag økologisk honning, som bliver solgt videre af Aulum-virksomheden Jakobsens. Hvis Mathias Hvam lukker ned, betyder det reelt, at produktet helt må udgå fra hylderne i supermarkederne.  

- Der er ikke andre biavlere, der producerer dansk, økologisk honning i samme skala, som HF Honning gør. Vi kan ikke skaffe det andre steder fra, fortæller Claus Sønderkjær, der er fabriksdirektør hos Jakobsens A/S i Aulum.

Loven om naturnationalparkerne skal førstebehandles i Folketinget tirsdag den 4. maj.