Nu bliver Stråsø Plantage Naturnationalpark

Regeringen er sammen med Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet blevet enige om, at Stråsø Plantage skal være ny naturnationalpark.

Den 30. august 2020 blev dette kronvildt spottet i Stråsø Plantage.
Den 30. august 2020 blev dette kronvildt spottet i Stråsø Plantage.
Foto: Kim Ammitzbøll Sørensen

I december blev der i finansloven sat penge af til mere mere urørt skov og naturnationalparker i Danmark, og nogle af de penge kommer nu Stråsø Plantage til gode.

Klokken 8.30 offentliggjorde Miljøministeriet nemlig, at plantagen mellem Holstebro og Herning bliver en af Danmarks første Naturnationalparker.

- Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme. Her er nye naturnationalparker en del af svaret på at vende tilbagegangen. I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

kort over forslaget til Stråsø Plantage som naturnationalpark. Det strækker sig over 3500 hektar.
kort over forslaget til Stråsø Plantage som naturnationalpark. Det strækker sig over 3500 hektar.
Foto: Miljøministeriet

Glæde i Holstebro

Nyheden vækker også glæde i Holstebro, hvor byrådsmedlem Rasmus Beltofte (B), længe har set frem til, at man kan kunne kalde Stråsø Plantage for naturnationalpark.

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har brug for mere vild natur i Danmark. Stråsø Plantage og Vind Hede er vild natur, og vi har en masse store dyr, der bor i de her områder, blandt andet ulven og krondyr. Det skal vi bevare, siger han.

Naturnationalparkerne skal være med til at styrke natur og biodiversitet ved at etablere store sammenhængende naturområder, hvor naturen kan få lov til at udvikle sig på sin egen måde. Der bliver også udsat store græssende dyr.

FAKTA: Naturnationalparker skal holdes fri fra skovdrift