Mange aktiviteter for ældre og sårbare er aflyst: - Kræfterne er der ikke mere

Det har sociale konsekvenser for især ensomme og kronisk syge, at de ikke kan deltage i aktiviteter og arrangementer på grund af smittefare.

Siden marts har Svend Burchardt ikke kunnet mødes med sit kor. Han håber, at de snart igen kan samles om klaveret.
Siden marts har Svend Burchardt ikke kunnet mødes med sit kor. Han håber, at de snart igen kan samles om klaveret.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Svend Burchardt sidder bag klaveret i Holstebro Aktivitetscenter. Der er fyldt med stole i lokalet, men de er alle sammen tomme.

Sidst han sad der var tilbage i marts. Siden da har hans kor, som består af 50 personer, ligget stille.

- Jeg har haft en følelse af at have mistet et eller andet inde i mig. At jeg ikke har kunnet dele min indre glæde med andre, siger Svend Burchardt.

Hans korsang er bare en blandt flere aktiviteter i Holstebro Aktivitetscenter, som i øjeblikket er ramt af corona. Selvom nogle aktiviteter stadig kan lade sig gøre, så er antallet af deltagere skrumpet.

- Der er nogle, der simpelthen har meldt fra. De har ringet til os og sagt, at de holder corona-pause og ikke kommer i huset, så længe der er corona, siger Jonna Grønne, som er centerleder i Holstebro Aktivitetscenter.

En af dem, der har droppet aktiviteterne, er Annette Egestrand. Hun går normalt til keramik på aktivitetscentret, men hun lider af en kronisk sygdom.

Derfor har hun siden coronanedlukningen holdt sig hjemme. Og hun forstår godt, at mange vælger at gøre det samme.

- Jeg tror, folk er skræmte, ligesom jeg er, ved tanken om at blive smittet. Jeg har haft sygdom nok i mit liv, og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at undgå det.

Svært at se lys for enden af tunnelen

I Viborg Kommune har man også mærket coronaens konsekvenser – blandt andet hos den enhed, der forsøger at bekæmpe ensomhed blandt ældre og syge.

- Her i oktober har vi faktisk haft en fordobling i antallet af henvendelser fra borgere, der har svært ved selv at få hjælp og række ud, hvis de føler sig ensomme, siger Jette Hingebjerg.

Hun er leder af afdelingen for Aktivitet og Udvikling i Viborg Kommune. De hjælper ensomme ældre, som modtager hjemmehjælp i kommunen.

De mange henvendelser er især kommet, efter coronaen for alvor er vendt tilbage, fortæller hun.

- Nu er kræfterne der bare ikke mere til at blive ved med at kunne se, at der er lys for enden af tunnelen. Og så bliver mange altså virkelig ramt, lyder det fra Jette Hingebjerg.

Annette Egestrand har ikke deltaget i nogen aktiviteter på centret siden marts. I stedet har lavet sit eget lille værksted, hvor hun kan bruge sin kreativitet.

- Når nu det er, som det er, så forsøger jeg at få det bedste ud af det. Og det gør jeg blandt andet ved at være kreativ herhjemme, siger hun.

På aktivitetscentret håber Svend Burchardt på, at der snart igen er mennesker omkring klaveret, og at det kommende år bringer bedre tider med sig.

- Jeg glæder mig til, at vi kan mødes igen og synge sammen. For sangen gør altså noget ved os.

Tidligere på måneden offentliggjorde WHO en rapport, som viser, at behovet for psykisk hjælp er steget verden over som følge af coronakrisen.

2:08
Se indslag: Frygten for corona-smitte gør, at færre ældre og sårbare deltager i aktiviteter end før.