Læreruddannelse åbner på VIA i Holstebro

Fra august 2018 bliver det muligt for kommende folkeskolelærere at uddanne sig på VIA University i Holstebro.

VIA har fået grønt lys til at oprette to såkaldte 'uddannelsesstationer' i Holstebro og Randers.

Det betyder, at kommende folkeskolelærere fra august 2018 kan tage cirka halvdelen af deres uddannelse på campus i enten Randers og Holstebro. Den sidste halvdel vil stadig foregår på de nuværende læreruddannelser. I Holstebro vil de studerende således stadig være tilknyttet læreruddannelsen i Nr. Nissum.

De to nye uddannelsessteder ser dagens lys som en konsekvens af manglen på uddannede lærer i folkeskolen. 

- For et par uger siden hørte vi, at hver 10. lærer i folkeskolen ikke har en uddannelse, og det kan vi ikke bare sidde og kigge på. Det her er vores løsning. Vi har alt at vinde, vi skal simpelthen have veluddannede lærer - også i det vestjyske, hvor der er mangel, siger Erik Hygum, der er direktør i VIA Pædagogik og Samfund.

Indtil videre er 'uddannelsesstationerne' et forsøg, hvor VIA skal dokumentere udviklingen overfor Undervisningsministeriet. 

- Jeg håber, at vi kan få i hvert fald 100 flere lærerstuderende på VIA i Randers og Holstebro. Det vil være rigtig fornuftigt for de unge, for folkeskolen, for forældrene og for børnene. Og så er det selvfølgelig også godt for os at få fyldt uddannelserne, siger Erik Hygum. 

Ikke et dødsstød til Nr. Nissum

Selvom det er nærliggende at tro, at de to nye uddannelser vil få konsekvenser for de eksisterende læreruddannelser i eksempelvis Nr. Nissum, så forsikrer direktøren, at det ikke er tilfældet. 

- Det her er ikke et forsøg på at lukke Nr. Nissum, tværtimod. 

Ifølge direktøren betyder det nemlig meget for nogle studerende, at de går på et campus fremfor en skole med kun læreruddannelsen. Derfor håber han, at den nye placering i stedet kan tiltrække nogle af dem, som ellers har valgt uddannelsen helt fra.

- Vi vil gerne prøve at få fat i de unge mennesker i Herning og omkring Ringkøbing og Skjern, som måske bedre kan overkomme at skulle til Holstebro fremfor Nr. Nissum, siger Erik Hygum.

Han tror ikke, at det vil udhule de andre uddannelser, for der er trods alt stadig studerende, som vil foretrække at tage hele uddannelsen samme sted. 

- Jeg håber ikke, at det vil få konsekvenser. Vi har jo stadig den netbaserede uddannelse i Nr. Nissum og den fulde uddannelse, som mange stadig vil vælge, lyder det fra direktøren. 

Alle lærerstuderende vil stadig være optaget i Nr. Nissum, og de, der ønsker at tage halvdelen af uddannelsen i Holstebro, skal selv gøre opmærksom på det. 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Uddannelse.