Kolonihaveejer står i vand til anklerne: - Jeg får ondt i maven

Holstebro Kommune har åbnet sluserne til Vandkraftsøen, hvilket vil resultere i store oversvømmelser af byen. Hårdest ramt bliver kolonihaveejerne.

0:26
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

- Siden i går aftes er vandet nok steget 30 centimer vil jeg tro -  og det er ikke toppet endnu, fortæller Nils Ulrik Nielsen, mens han står med vand til anklerne i sin kolonihave.

Han tog sig tid til at få fjernet og sikret så meget som muligt på sin kolonihavegrund i Holstebro, inden vandstanden vil toppe onsdag eftermiddag, som kommunen varsler.

- Vi forsøger at redde det vi kan, siger han og peger ind i et anneks, der ligger længere nede i haven, og hvor der allerede står vand til døren.

Kolonihaven er et sted, der betyder meget for ham og hans familie, og han er frustreret over at, han skal gå og frygte flere oversvømmelser.

- Det er ikke et spørgsmål om, om det ville ske, men et spørgsmål om hvornår, siger han.

Oversvømmelserne skyldes den store mængde nedbør, der er faldet det sidste døgn.

- Vi kan se at længere oppe i åsystemet ved Hodsager, kommer der en stor mængde vand. For at tage trykket af, er vi nødstaget til at lukke noget vand ud fra vandkraftsøen, så den kan rumme lidt mere, når den bølge kommer, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune. 

Løsningen blev sparket til hjørne  

Det er ikke kun kolonihaveejere, der ærgrer sig over oversvømmelserne i midtbyen. 

- Vi har værdi for omkring fire milliarder i Holstebro midtby, der bliver eller kan blive påvirket af oversvømmelser, og når vi kigger frem i tiden, kigger vi ind i op til 50 procent kraftigere nedbør og vandgennemstrømning -  så vi har en stor opgave i at fremtidssikre Holstebro midtby. 

Holstebro Kommune har over en længere periode arbejdet på projekt, der skulle afhjælpe oversvømmelserne. Projektet præsenterede blandt andet en ny dæmning, så vandkraftsøen kan rumme flere millioner kubikmeter. 

Projektet blev påklaget af Danmarks Naturfredningsforening og de fik medhold i klagenævnet, derfor er kommunen pålagt at lave nogle ekstra undersøgelser. 

- Det haster meget. Jeg kan godt forstå alle dem, der er trætte af at høre på, der ikke er nogen handling. Vi har ikke kunne handle før, fordi vi er nødt til at respektere naturklagenævnets afgørelse, siger Karsten Filsø. 

Ikke set det værste endnu  

Kommunen spår, at vandstanden vil komme op på niveau, som byen oplevede ved en oversvømmelse i februar 2020. 

Det håber Nils Ulrik Nielsen, ikke bliver tilfældet. 

- Hvis det holder stik med, det kommer op på 2020 niveauet, så får vi alvorlige skader - måske en totalrenovering af huset. 

I 2020 blev store dele af kolonihaverne i Holstebro oversvømmet.
I 2020 blev store dele af kolonihaverne i Holstebro oversvømmet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Karsten Filsø kommer med en opfordring til kolonihaveejerne, så de ikke skal se hjælpeløst til, mens oversvømmelserne fortsætter.

- Kommunen kan ikke bare gå ind og lave dæmninger eller diger og overtage et problem man har i kolonihaverne, men vi vil gerne snakke med dem om en løsning.

- Derfor afventer vi koloniforeningen kommer med til udspil om, hvad der skal laves.