Kaptajn tiltalt for angreb på civile

Soldat fra Jydske Dragonregiment i Holstebro i historisk retssag om pligtforsømmelse i Afghanistan - han nægter sig skyldig.

En kaptajn fra Jydske Dragonregion i Holstebro er blevet tiltalt for at beordre et angreb på fire afghanere - uden at sikre sig, at der var tale om personer fra Taleban, skriver Politiken.dk.

Mindst een af afghanerne omkom - de andre blev såret.

Der er ifølge Politiken tale om en historisk sag, fordi det er første gang en dansk soldat bliver tiltalt for at handle "i strid med gældende forskrifter om positiv identifikation af fjenden", som det hedder i auditørernes anklageskrift.

Soldaten fra Holstebro står - hvis han bliver dømt - til en fængselsstraf for "pligtforsømmelse af særlig grov karakter under væbnet konflikt".

Forsvarer: Ikke en skydegal idiot

Soldatens forsvarer, Torben Koch, kalder sagen "forrykt" og vil kræve sin klient frifundet. Torben Koch siger, at hans klient ikke er en "skydegal idiot", og at der findes videooptagelser af afghanernes færden før angrebet.

- Han rådfører sig med både efterretningsofficer og jurist, som ikke stopper ham. Og den øverstbefalende danske officer i Helmand er på radioen og reagerer heller ikke på ordren om at skyde, siger advokaten til Politiken.dk.

Angrebet på afghanerne fandt sted ved Gereshk i Helmand-provinsen den 23. oktober sidste år.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.