Jack blev kunstner ved et tilfælde: Nu bliver hans malerier solgt i hele verden

For fire år siden var Jack Kabangu fra Holstebro handicaphjælper. I dag er han en internationalt anerkendt kunstner, der sælger sine værker for sekscifrede beløb.

Der er gang i de stærke farver, når Jack Kabangu kaster sig over de store lærreder.
Der er gang i de stærke farver, når Jack Kabangu kaster sig over de store lærreder.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Vi er i et industriområde i Holstebro. Musikken er høj, og der er farver overalt i den flere hundrede meter store lagerhal, der fungerer som værksted, eller atelier om man vil. Her tilbringer 28-årige Jack Kabangu de fleste af sine vågne timer, når han er i Holstebo. Og det er han tit, selvom han egentlig er flyttet til København.

- Det er jo her, jeg arbejder. Jeg har venner og familie her, og jeg kan lide roen det her sted. Men jeg elsker også København. Det er to verdner, og jeg kan godt lide kontrasterne, forklarer Jack Kabangu.

Da vi møder ham, har han været i Holstebro i 14 dage, hvor han ikke har lavet meget andet end at male, så han er ved at være klar til et smut til storbyen.

- Jeg kan godt mærke, at nu trænger jeg til at komme lidt væk og lave noget andet, fortæller Jack Kabangu.

Jack Kabangu har altid gang i flere billeder af gangen i sit værksted i Holstebro.
Jack Kabangu har altid gang i flere billeder af gangen i sit værksted i Holstebro.

Livsændrende coronaprojekt

For fire år siden arbejdede Kack Kabangu som handicaphjælper og var netop flyttet til Struer, da Corona lukkede landet ned.

- Jeg havde lige mødt min kæreste, og vi kunne jo ikke gå ud og spise eller noget som helst, så en dag forslog hun, at vi skulle male, forklarer Jack Kabangu.

Han har altid interesseret sig for musik, mode og design og havde også malet lidt for sjov. Projektet skulle vise sig at blive livsændrende.

Jacks kæreste var meget begejstret for hans maleri. Han forærede hende det, og hun foreslog, at de viste det på sociale medier.

Der skete så det, at flere begyndte at byde på maleriet.

- Jeg havde jo givet det til min kæreste, så jeg skrev, at der var budt 5000 kroner for det. Så var jeg overbevist om, at det ville stoppe der, fortæller Jack Kabangu.

Det gjorde det ikke, og da en mand fra Sjælland bød 6000 kroner, tvang kæresten ham nærmest til at sælge.

Ny tilværelse

Jack blev kunstner. Sådan nærmest fra den ene dag til den anden.

- Det var vildt. Jeg har altid syntes, det var fedt at male, men jeg troede jo ikke, at folk ville have sådan en reaktion. Det var vildt at få den anerkendelse, fortæller Jack Kabangu.

Og det stoppede ikke der. Siden har han haft et hav af udstillinger rundt omkring i verden, og hans billeder bliver i dag solgt for sekscifrede beløb.

- Jeg prøver ikke at tænke for meget over det, men jeg sætter stor pris på det. Det er vildt, at det her er mit arbejde, og at jeg kan leve af det, det er skørt, siger Jack Kabangu.

Han lægger ikke skjul på, at han elsker at male, og at timerne med musik i ørerne og farver og lærreder fra gulv til loft er ren leg, selv om det nu også er blevet en seriøs levevej.

Rammer de unge i tiden

I februar havde Jack en stor udstilling i Miami. Til april går turen til London, og i marts havde han flere værker med på årets Påskeudstillingen på Galleri Moderne i Silkeborg. Allerede inden udstillingen åbnede, var alle hans billeder - med undtagelse af et kæmpestort - solgt.

- Det er helt usædvanligt. Det er det. Jack er en fantastisk historie, siger Henrik Omme, der er indehaver af Galleri Moderne.

Han forklarer, at de sjældent tager nye kunstnere ind i galleriet, hvis speciale er Cobra-kunst. Men de var hurtige til at slå til, da hans datter spottede på Jack Kabangu på på Instagram.

- Jeg havde holdt lidt øje med ham, og syntes, at hans ting var spændende og anderledes, så vi blev enige om at tage kontakt til ham, fortæller Marie Louise Omme.

Siden januar 2023 har galleriet solgt malerier af Jack Kabangu, og det har ikke været nogen dårlig beslutning.

- Han rammer lige ned i tiden. Han maler noget, vi ikke har set før. Hans kunst er positiv, og det taler især til de unge mellem 20 og 30 år. Og det er ikke bare i Danmark, forklarer Henrik Omme.

Han bedyrer også, at der ikke vil gå lang tid, før det helt store maleri på udstillingen er solgt - og det fik han ret i.

Et særligt sprog

Jack Kabangu er født i Zambia og kom til Holstebro som kvoteflygtning sammen med sin familie, da han var ni. Han faldt hurtigt til og fik nemt venner i byen.

- Jeg har været heldig at møde nogen gode mennesker og få skabt gode relationer. Det er de samme venner, jeg har i dag, fortæller han han.

Han husker især de kreative fag i skolen som gode og kan også huske fascinationen af især skulpturerne, når klassen var på kunstmuseum.

- Det er et andet sprog, end vi mennesker har. En særlig måde at kommunikere på. Det kan nærmest være en dimension til noget helt andet og til mig som person, forklarer Jack Kabangu.

Hans malerier er fyldt med stærke farver og fantasifulde figurer. Især et karakteristisk hoved går igen på rigtig mange af værkerne. 

- Da jeg var barn i Afrika, så jeg sådan en superhelte-serie med en zulufigur, sådan en slags min supermand. Det er den oplevelse, jeg har forsøgt at male, og så har den udviklet sig til alt muligt andet . Nogen synes, det ligner dyr, andre køer, og jeg kan godt lide, at man ser noget forskelligt, forklarer Jack Kabangu.

Mange af Jacks billeder indeholder karakteristiske hoveder
Mange af Jacks billeder indeholder karakteristiske hoveder
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST


Drømme om fremtiden

Det kan godt være svært at følge med i det tempo, der er blevet et vilkår for den unge kunstner fra Holstebro.

- Bare fordi det går stærkt, er det ikke sikkert, at jeg kan følge med, så jeg prøver, at finde min egen måde at være i det på. Det tror jeg også opholdene i  Holstebro er med til, siger Jack Kabangu. 

Han er nået langt og er bevidst om, at intet nok varer evigt. Men der er stadig mange ting, han gerne vil opnå.

- Hver ting til sin tid, men jeg drømmer da om nogen store udstillinger på museer, permanente udstillinger, udsmykninger eller sådan noget, siger Jack Kabangu. Og ja, det kunne for eksempel være i Holstebro, nikker han bekræftende til mit spørgsmål..