I dag får spritbilist sin dom: - Sådan ser tidligere domme for uagtsomt trafikdrab ud

En 24-årig mand er tiltalt for at have kørt hensynsløst og været skyld i en kvinde og to børns død i ulykke.  

Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Læs også Fuld dødsbilist skal i retten for at køre mor og to børn ihjel

Torsdag sidder en 24-årig mand på anklagebænken ved Retten i Herning tiltalt for uagtsomt manddrab, da han i december sidste år i høj fart og med høj promille bragede ind i en anden bil bagfra.
En 41-årig kvinde, en 9-årig dreng og en pige på 7 år mistede livet.

Generelt svinger straffen for uagtsomt manddrab i trafikken fra fængselsdomme til bøder og en betinget frakendelse af kørekortet.

Her kan du få et overblik over tidligere domme for uagtsomt drab i trafikken.

 • I 2014 faldt den hårdeste straf for uagtsomt manddrab i trafikken, da en 23-årig mand blev dømt for uagtsomt at have kørt en kvinde ned på H.C. Andersens Boulevard i København i november 2013. Straffen lød på fire et halvt års fængsel. Den dømte havde en promille på 1,01 og hash i blodet, da ulykken fandt sted.
   
 • I januar 2014 blev en 39-årig mand idømt tre års fængsel og frakendelse af kørekortet i 10 år ved Retten i Kolding.
   
 • Manden var påvirket af amfetamin, kørte for stærkt og slingrede, da han i juli 2013 ramte en bil på motorvejen ved Brande, hvor en 94-årig kvinde var passager. Hun blev dræbt i ulykken.
   
 • I oktober 2013 idømtes en 39-årig mand 10.000 kroner i bøde og en betinget frakendelse af kørekortet i tre år ved Retten i Hjørring. Han var skyld i, at tre børn i juni 2013 mistede livet, da han ved Sindal kørte ind i den bil, hvor børnene var passager. Manden kørte for stærkt og brugte mobiltelefon, men var ikke påvirket af stoffer eller spiritus.
   
 • I september 2012 idømte Retten på Frederiksberg en 26-årig mand 15 måneders fængsel samt fem års frakendelse af kørekortet. Manden dræbte i november 2011 en 10-årig pige og kvæstede pigens mor, da han overhalede indenom i et fodgængerfelt ved Forum i København.
   
 • I juni 2009 skærpede Vestre Landsret dommen over en 42-årig dødsbilist, der i byretten fik to et halvt års fængsel. Landsrettens dom lød på tre års fængsel. Bilisten blev dømt for i en brandert at have slået fire personer ihjel, da han kørte imod færdselsretningen på motorvejen mellem Vejle og Fredericia.
   
 • I januar 2006 idømte Højesteret en 22-årig mand to års fængsel for uagtsomt manddrab, hvilket var et år mindre end i Østre Landsrets dom. Manden dræbte to mennesker, da han kørte ræs på Frederikssundsvej i Brønshøj i København og ramte tre personer, da han kørte venstre om et helleanlæg. En overlevende kvinde mistede sit fem måneder gamle foster i ulykken.
Se mere

FAKTA: Hvordan dømmes uagtsomt manddrab?

Der bliver set på, hvor hensynsløst en bilist har kørt, når man dømmes for uagtsomt manddrab i trafikken.

Paragraffen i loven gør det nemlig muligt at give både bøde eller fængsel i flere år alt efter kørslen.

* Straffelovens paragraf 241 dækker over uagtsomt manddrab.
* Det, der adskiller forsætligt drab og uagtsomt drab, er hensigten bag handlingen.
* Bestemmelsen bruges ofte ved trafikdrab, hvor der er blevet udvist hensynsløs kørsel.
* Straffen er hårdere, hvis det er bevist, at den dømte har været påvirket af spiritus eller narkotika, eller hvis kørslen har været særligt hensynsløs.
* Den 24-årige er tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Kilder: Ritzau og anklagemyndigheden.