Holstebro klar med milliondyr sikring mod oversvømmelser

45 millioner kroner. Så meget koster en ny sikring mod oversvømmelse, som politikerne i Holstebro Kommune skal tage stilling til. Regningen lander hos borgerne.

Sydøst for Holstebro ved den nye motorvej. Her vil Holstebro Kommune lave en dæmning på tværs af en ådal. Dæmningen skal holde vand tilbage på et område på op mod 150 hektar.

- Her har vi en ådal, som er vant til at være oversvømmet allerede i dag, og der vil vi lægge ekstra vand på, forklarer Torben Mølgaard, der er natur- og miljøchef ved Holstebro Kommune.

Ifølge kommunen har man gennem udarbejdelsen af projektet haft fokus på, at naturen og omgivelserne bliver påvirket så lidt som muligt.

I horisonten kan man se vandet, som er tilføjet den illustration, kommunen har lavet af stedet, hvor dæmningen skal laves sydøst for Holstebro.
I horisonten kan man se vandet, som er tilføjet den illustration, kommunen har lavet af stedet, hvor dæmningen skal laves sydøst for Holstebro.
Foto: Holstebro Kommune

- Selvfølgelig påvirker sådan et projekt, men vi har ved hjælp af en styringsstrategi sørget for at mindske de påvirkninger allerede i forbindelse med VVM-udarbejdelsen, uddyber Torben Mølgaard.

Dæmningen skal kunne modstå en vandmængde, der svarer til fire gange mængden i Vandkraftsøen.

Større dæmning i Vandkraftsøen

For at modstå det vandtryk, der kommer, når vandstanden hæves, skal der bygges en større dæmning op i Vandkraftsøen. Med en kraftigere sluse vil søens vandstand kunne hæves med op til 140 cm.

I denne uge skal politikerne godkende projekt og pris. 45 millioner kroner. Udgiften havner hos kommunens borgere, hvor en gennemsnitsfamilie gennem spildevandsregningen kommer til at betale omkring 200 kroner mere om året.

- Vi kan og vil ikke finansiere det her gennem skatten, så derfor er det en god måde at finansiere det på, forklarer Karsten Filsø (SF), som er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget.

Handling er længe ventet

Senest Holstebro blev ramt af oversvømmelser var i december 2015. Med hele fem oversvømmelser på under 20 år har naboerne til åen i årevis krævet en løsning.

- Kom i gang. De kan jo se, at det er et problem, sagde koloniejer Malene Holk fra Havekolonien Storaaen tilbage i 2015.

Venter med at juble

Det er dog for tidligt at glæde sig, mener Malene Holks kolonihaveformand, Kurt Thrue.

- Vi har hørt den før. Det er en gammel tone, men vi håber på, at der sker noget, forklarer han.

Når politikerne har blåstemplet projektet, skal det i offentlig høring i otte uger.

Se indslag om kampen mod oversvømmelser her.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Miljø.