Gamle duge får nyt liv: Line jagter genbrugsmaterialer til sine designs

Line Skov Randrup fra Holstebro kommer i genbrugsbutikkerne hver uge for at finde duge, som hun kan sy om til kjoler, tasker eller bluser.

Nogen tænker, det er synd at klippe i de gamle duge, men for Line Skov Randrup er det hele missionen at give dem nyt liv.
Nogen tænker, det er synd at klippe i de gamle duge, men for Line Skov Randrup er det hele missionen at give dem nyt liv.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

De gamle duge med broderier samler ofte støv i skuffer og skabe eller er måske endt på genbrugen.

Line Skov Randrup fra Holstebro tager hver uge på skattejagt i genbrugsbutikkerne for netop at finde sådanne duge.

Hendes mission er nemlig at vise, at man kan lave smuk beklædning af noget, der allerede eksisterer.

- Jeg går altid hen til dugene og bladre igennem. Så rører jeg ved stoffet, og hvis det er lækkert at røre ved, og kan jeg lide farverne, så køber jeg det. Jeg går efter godt håndværk og broderede duge - noget som kan leve længe, når jeg har syet det om, forklarer hun.

Hun har en designbaggrund fra TEKO i Herning, men har i mange år arbejdet med kommunikation. Glæden ved gamle ting og godt håndværk har hun med sig, når hun går på jagt i genbrugsbutikkerne.

- Det er en total lykkefølelse, det er som at finde det skjulte guld. Yes, så kom man hjem med noget godt i dag, siger Line Skov Randrup.

Bæredygtighed i fokus

Stakke af gamle duge og tekstiler har hun samlet i det, hun selv kalder sit skatkammer. Hun ser ikke bare gamle tekstiler, hun ser muligheder og materialer til nye designs.

For et år siden startede hun hjemmesiden Elina.dk, hvor hun sælger håndsyet beklædning og tasker.

- Elina er min hjerte business, hvor jeg syr tøj og tasker ud af genbrugstekstiler, som jeg håndplukker i genbrugsbutikker og andre steder, siger hun og tilføjer:

- Vi er nået til et punkt, hvor vi er nødt til at tænke på, hvordan vi forbruger, og hvad vi gør ved kloden. Jeg synes ikke, jeg vil sende noget ud i verden, som belaster kloden. Den anden del er, at der findes så meget smukt tekstil allerede - blandt andet duge, sengetøj, og hvad man ellers kan finde i genbrugsbutikkerne.

Nogen tænker, at det er synd at klippe i de gamle duge, men sådan ser Line Skov Randrup ikke på det.

- Jeg giver dem nyt liv. Der er ikke nogen, der dækker op med kaffestel og broderet duge om søndagen, den tid er forbi. Men jeg synes ikke dugens levetid er forbi. Det, jeg gør, er ikke at klippe dugen i stykker, men at forvandle den til et nyt produkt, der kan få den frem i lyset igen.

Selv om Line Skov Randrup ikke er den eneste, der har fået øjnene op for de gamle duge, så er hun ikke bange for at mangle materialer.

- Jeg tror, der er materialer til mange år endnu. Nu er det dugene, jeg er startet med, så kan man bevæge sig over i herreskjorter eller sengetøj eller alt muligt andet, forklarer hun.

En håndsyet bluse koster typisk mellem 1200 og 1500 kroner hos Elina.dk, men så er den også håndlavet, og der findes kun en af slagsen.