Fugleinfluenza: Her er de største udbrud

Der er blevet konstateret fugleinfluenza i en andebesætning ved Vinderup. Her kan du læse mere om de største udbrud i landsdelen.

Sådan ser det ud, når Fødevarestyrelsen rykker ud til en sygdomsramt besætning.
Sådan ser det ud, når Fødevarestyrelsen rykker ud til en sygdomsramt besætning.
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

20.000 ænder fra en andebesætning i Handbjerg ved Vinderup skal mandag aflives som følge af fugleinfluenza.

Det er en såkaldt lavpatogen fugleinfluenza af typen H5, der har ramt besætningen. Ifølge Fødevarestyrelsen er det en forholdsvis mild slags, som de fleste fugle ikke dør af, men den kan smitte og udvikle sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op mod 100 procent, og derfor slås besætningen alligevel ned.

Det sker med jævne mellemrum, at den smitsomme virussygdom bliver fundet i fugle i Danmark. Influenzaen kan ramme alle fuglearter, men der er store variationer i de forskellige arters følsomhed overfor at udvikle egentligt symptomer på sygdommen. Kalkuner og høns er de mest følsomme, mens vandfugle generelt er mere modstandsdygtige. 

2016: Fugleinfluenza hos vilde fugle

Et kig tilbage i TV MIDTVESTs arkiver viser, at det seneste større udbrud af fugleinfluenza fandt sted i 2016. 

Fundet af flere døde fugle, som var smittet med en meget aggressiv fugleinfluenza, fik Fødevarestyrelsen til at slå alarm. For at undgå at smitten spredte sig blev alle udstillinger af fugle og fjerkræ blandt andet aflyst.

Derudover skulle fjerkræene holdes bag hegn og under tag for at beskytte dem mod fugleinfluenza. Først fem måneder senere blev karantænen ophævet og danske fjerkræ kunne igen komme ud under åben himmel. Så vidt vides blev ingen midt- og vestjyske besætninger smittet med sygdommen.

3:52
Gense et af indslagene fra 2016. Fødevarestyrelsen fortæller, hvorfor de ikke tager nogen chancer.

2013: 5000 ænder aflivet 

En besætning på en gård i Løvel nord for Viborg blev i juni ramt af fugleinfluenza. 5000 ænder blev aflivet og 15.000 æg destrueret. 

Efterfølgende overvågede Fødevarestyrelsen gården for at sikre, at sygdommen var helt udryddet. Blandt andet testede styrelsen gårdens 17.000 fasaner tre gange for at være sikre på, at de ikke var smittet. 

Fødevaremyndighederne i Hong Kong tog konsekvensen og stoppede import af fjerkræ og æg fra dele af Danmark, efter det kom frem, at besætningen var i Løvel var ramt. 

1:54
Gense et indslag fra 2013. TV MIDTVEST var med, da de mange ænder blev aflivet.

2006: Første udbrud i Danmark

I marts 2006 blev der for første gang konstateret fugleinfluenza-typen H5N1 i en død vild fugl i Danmark. I alt blev der i 2006 fundet 44 tilfælde af HPAI H5N1 i døde vilde fugle i Danmark. I maj samme år blev der for første gang konstateret udbrud i et hobbyfjerkræhold på Fyn.

I juli kom fugleinfluenzaen til Midt- og Vestjylland, da der blev fundet fugleinfluenza i en besætning ligeledes i Løvel. Op mod 30.000 fjerkræ blev aflivet. 

Hele fjerkræbranchen blev hårdt ramt, da forbruget styrtdykkede. Faldet i efterspørgslen fik blandt andet det daværende Rose Poultry med hovedsæde i Vinderup til at lukke slagterier på skift for at skære produktionen ned.

Det Danske Fjerkræråd anslog, at det udbrud kostede 200 millioner kroner i tabte eksportindtægter for branchen.

1:44
Her kan du se indslaget fra den besætning, der er ramt. Mandag skal de 20.000 ænder aflives.