Flere kører med kamera i forruden: - Det er en forsikring, hvis der sker noget

FDM oplever, at flere bilister investerer i små kameraer, der optager, hvad der sker i trafikken. Lastbilchauffør Henrich Nielsen er en af dem, og han har haft sit i over et år. Han ser det som en ekstra forsikring og dokumentation, når kan kører rundt på vejene.

Henrich Nielsen kører aldrig i sin lastbil uden et lille kamera i forruden. I halvandet år har han haft et dashcam med på alle køreturene.

- Det er jo altid os lastbilchaufførerne, der får skylden, hvis der sker et eller andet, så det er for at kunne dokumentere, hvad der egentlig er foregået. Det er udelukkende for at kunne holde sin ryg fri. Det er en slags forsikring, forklarer Henrich Nielsen fra Holstebro.

Han kører 100.000 km om året i sin lastbil, og det var særligt en situation, der fik ham til at købe et dashcam til omkring 800 kroner.

- Der var en modkørende, der kom over i min vejbane, og jeg måtte undvige. Jeg var næsten sikker på, at jeg væltede, men det gjorde jeg ikke. Efterfølgende tænkte jeg, at jeg ikke kunne gøre noget, for vedkommende var væk, og jeg fik hverken registret bil eller andet.

Han fandt et kamera på nettet, og det er nu altid tændt og optager.

Et dashcam kan købes for omkring 800 kroner.
Et dashcam kan købes for omkring 800 kroner.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Flere små kameraer i de danske biler

Bilejernes forbrugerorganisation FDM oplever, at flere og flere danske bilister køber et dashcam til deres bil.

- De seneste år er det blevet mere opnåeligt – både teknisk og økonomisk. Når vi snakker med vores medlemmer om, hvorfor de har et dashcam, så siger de, at det enten er fordi, de synes det er hyggeligt, eller at de gerne ville kunne sikre sig og kunne dokumentere kørslen, siger Dennis Lange, der er chefkonsulent hos FDM.

Nogle biler som eksempelvis Tesla bliver fra fabrikken produceret med kameraer, og i England kan man spare 30 procent på bilforsikringen, hvis man kører med dashcam.

Det var et netop et kamera i en Tesla, der for en uges tid siden fangede en episode ved Videbæk, hvor en bilist pludselige svingede over i de modkørendes vejbane og var tæt på et frontalt sammenstød.

Episoden her er optaget med et dashcam. En bilist trækker i et uopmærksomt øjeblik over i modsatte vejbane på ringvejen ved Videbæk og skaber en farlig situation.
Foto: Privat

Dennis Lange fra FDM har selv haft et dashcam i fire til fem år, og han er sikker på, at andre danskere vil få det samme.

- Vi forventer, at der i fremtiden er flere, der vil få et dashcam i forruden. Jeg tror ikke, vi kommer derhen, hvor flertallet af danske bilister har et kamera i forruden, men der vil helt sikkert komme flere til, siger Dennis Lange.

Chauffør Henrich Nielsen er så glad for sit kamera i lastbilen, at han også overvejer at købe et til sin private bil.

- Men man skal huske, at den filmer det hele - det er ikke kun andres fejl, der bliver dokumenteret, siger han med et smil.

Regler for dashcam


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Trafik.