Flere hvalros-observationer på kort tid: - Det er rigtigt spændende, lyder det fra glad ekspert

På et år er en hvalros blevet set ved Vestkysten fire gange.

Hvalrossen har solet sig på stenene ved indsejlingen til Thorsminde Havn.
Hvalrossen har solet sig på stenene ved indsejlingen til Thorsminde Havn.
Foto: Svend Nielsen

Den jyske vestkyst er tilsyneladende et yndet sted for hvalrosser. 

Igen har en vestjysk havn fået besøg af det store havpattedyr. 

Denne gang er det Thorsminde, der er blevet midlertidigt hjemsted for en hvalros. 

- Det er første gang, jeg ser en hvalros udover zoologisk have, lyder det let grinende fra Svend Nielsen. 

Han er en af de borgere, der har set det store dyr sole sig på stenene ved havnen i Thorsminde.

- Det er jo en lille naturbegivenhed på kysten. Vi ser mange sæler, men det er første gang, at vi ser en hvalros, lyder det fra Svend Nielsen, der har store interesse for det maritime og blandt andet er formand i Maritimhistorisk Selskab. 

Det store dyr er også blevet spottet tidligere på måneden af Nørgaard fisk og røgeri, der har delt en video af hvalrossen på Facebook

Kan have været i Hvide Sande

Det er uvist, om hvalrossen i Facebook-videoen, er den samme hvalros, som Svend Nielsen har set torsdag. Men sikkert er det, at det er fjerde gang på godt mindre end et år, at en hvalros bliver spottet langs Vestkysten. 

De mange hvalrosser skyldes langt hen ad vejen tilfældigheder, og ikke klimaforandringer, som nogle måske ville tro. 

- Vi har ikke et klart mønster som eksempelvis en hel bestand, der har udvidet sit område, siger Carl Kinze, der er biolog og havpattedyrsspecialist.

Tidligere på året blev en hvalros spottet ved havnen i Hvide Sande. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger forlod den havnen i forbindelse med stormen Malik i slutningen af januar.

Det er uvist om det er hvalrossen fra Hvide Sande, der nu har fundet vej til Thorsminde godt 40 kilometer mod nord, men i begge tilfælde vurderer Carl Kinze, at der er tale om et sundt, ungt dyr, der endnu ikke er kønsmodent:

- Derfor er den mest plausible forklaring, at det er samme individ, siger biologen, der blandt andet fremhæver, at størrelsen på stødtænderne er ens. 

Ifølge ham er der ikke noget til hindre for, at en yngre hvalros kan overleve i Danmark, selvom det er langt fra Arktis, Alaska og Canada, hvor de normalt huserer, hvis bare der er mad nok. 

- Det er naturlig adfærd, at den har været rundt at kigge, forklarer han. 

Også i 2021 blev der spottet flere hvalrosser langs Vestkysten, der ifølge franske medier havde været på europæisk rundtur til Frankrig, Irland og Wales foruden Danmark.

Den gang som nu var der tale om et eller flere unge individer. 

- Når bestanden er i vækst, så bliver de unge dyr skubbet væk fra flokken.

- Særligt hannerne skal prøve grænser. Det kender vi fra andre dyr, forklarer Carl Kinze, der kun mindes ét eksempel, hvor en voksen hvalros fandt til Danmark. 

Det var i 1999, hvor en moden han fandt til Uggerby Strand i Vendsyssel. Den endte med at blive skudt af myndighederne, der vurderede, at man ikke kunne redde dyret. 

I uge syv i 2021 havde en hvalros indfundet ved Nr. Vorupør.
I uge syv i 2021 havde en hvalros indfundet ved Nr. Vorupør.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Med fundet af hvalrossen i Nr. Vorupør i 2021 var det første gang i 10 år, at en hvalros havde indfundet sig på dansk jord.

Som biolog glæder Carl Kinze sig over de mange observationer af hvalrosser. 

- Det er rigtigt spændende at få flere punkter (data, red.), så længe folk tager billeder på behørig afstand. En anden gang er vi forhåbentlig meget klogere, slutter han.