Amdi søger ly i Mexico

Den eftersøgte stifter af Tvind, Mogens Amdi Petersen, har søgt om humanitær opholdstilladelse i Mexico.

I et forsøg på at undgå en udlevering til Danmark har Tvinds stifter, Mogens Amdi Petersen, indgivet en ansøgning om humanitær opholdstilladelse til de mexicanske myndigheder, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

I første omgang har han fået afslag, men han forsøger at få sagen genbehandlet ved en mexicansk domstol, viser retsdokumenter fra Mexico, som Jyllands-Posten har gennemgået.

Målet med ansøgningen er at undgå at blive udleveret til Danmark, hvor Amdi Petersen og fire andre Tvind-ledere er tiltalt for skattesvig for 47 mio. kr. og underslæb for 57 mio. kr. De fem har siden 2013 været efterlyst af Interpol. 

De fem Tvind-ledere blev frifundet ved byretten i 2006 og forsvandt ud af Danmark, inden anklagemyndigheden besluttede sig for at anke sagen. Kun én tidligere Tvind-leder, Poul Jørgensen, mødte op til ankesagen, og her blev han blev idømt to et halvt års fængsel. Det er risikoen for lignende fængselsstraffe, der har fået Amdi Petersen og de øvrige tiltalte til at holde sig i skjul.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger fra tidligere medlemmer af Tvind har Amdi Petersen i lange perioder opholdt sig på Tvinds internationale uddannelsescenter på halvøen Baja California ved Stillehavskysten i Mexico.

Dansk politi, som i 2014 bad mexicansk politi om at lede efter Amdi Petersen og de fire øvrige tiltalte, er ikke kommet tættere på at få ham udleveret. 
Justitsministeriet skriver i en mail til Jyllands-Posten:

- De danske myndigheder anmodede i marts 2014 Mexico om at få de pågældende personer udleveret til strafforfølgning i Danmark. Det kan i øvrigt oplyses, at Mexico i oktober 2014 senest har meddelt de danske myndigheder, at man ikke har kunnet lokalisere de pågældende personer.

Sagen mod Tvind-lederne er en af de længste og dyreste retssager i Danmark. Ved byretten varede den i mere end tre år og kostede mindst 80 mio. kr. 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien 112.