Region indgår millionkontrakt til oprensning af kemikaliedepot

Det skønnes, at der er brug for en økonomisk ramme på 728 millioner kroner til oprensningen ved Høfde 42.

Høfde 42
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det er blevet udskudt gang på gang, men nu er oprensningen af kemikaliedepotet ved Høfde 42 på stranden mellem Thyborøn og Harboøre et skridt nærmere.

Regionsrådet i Region Midtjylland har besluttet at indgå kontrakt om oprensning af generationsforureningen ved Høfde 42 med entreprenørvirksomheden Arkil A/S.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

- Nu har vi en vinder af udbuddet, og i regionsrådet vil vi lige som alle andre bare gerne have oprensningen i gang. Så vi håber, at der hurtigst muligt kommer en sikkerhed fra Christiansborg for, at der er penge til oprensningen, lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i meddelelsen.

Han understreger, at med det samme, der bliver skrevet under på kontrakten med entreprenørvirksomheden, kan Arkil gå i gang med at indhente de nødvendige tilladelser, der skal til.

Det er vurderet, at der er brug for en økonomisk ramme på 728 millioner kroner. Det er det dobbelte af, hvad der oprindeligt var afsat.

Høfde 42 blev forurenet i 1950'erne og 1960'erne, hvor virksomheden Cheminova deponerede kemikalieaffald på stedet med tilladelse fra staten. Imens gjorde staten det samme.

Siden er det vurderet, at kemikaliedepotet indeholder over 100 ton forurenede stoffer, herunder syv ton kviksølv.

Oprensningen blev sendt i udbud i december 2021, men er blevet udskudt ad flere omgange blandt andet på grund af høj inflation og stigende energipriser.

I december 2020 besluttede et flertal i Folketinget at afsætte 630 millioner kroner over fem år til første fase af oprensninger af generationsforureninger.

Her fik Region Midtjylland tildelt i alt 375 millioner kroner til oprensningen ved Høfde 42.

I finansloven for 2023 var der en særskilt hensigt om at yderligere oprensning kan finansieres med midler fra Folketingets grønne råderum.

Ifølge Anders Kühnau har både finansminister Nicolai Wammen (S) og økonomiminister Stephanie Lose (V) skrevet til regionen i sidste uge, at man er opmærksom på, at der er behov for flere penge, og at forhandlingerne om pengene fra det grønne råderum er i gang.

- Jeg er sikker på, at de er lige så optaget af, at vi kommer i gang med at få ryddet forureningen op, som vi er, siger regionsrådsformanden i pressemeddelelsen.

Fra regionens formand for udvalget for regional udvikling Bent Graversen (V) lyder det, at regionen er "spændt på", om Christiansborg sender pengene.

- Vi er rimelig fortrøstningsfulde, i og med at det står i regeringsgrundlaget, siger Bent Graversen.

Folketinget har dog op til 15 måneder til at tænke sig om, inden Arkil ifølge kontrakten kan trække sig.

- Licitationslovgivningen foreskriver seks måneder, og der har vi så lagt yderligere ni måneder til. Så vi har tid, men vi håber ikke, at det skal gå med at skaffe finansiering. Vi håber selvfølgelig at komme i gang nu, for det har været længe undervejs, siger Bent Graversen.

Regionen forventer, at oprensningen vil være gennemført i 2030, hvis finansieringen falder på plads snarest.

Først skal Arkil søge miljøgodkendelse og have bygget en oprensningsfabrik ved Høfde 42, inden selve oprensningen ned til tre en halv meter under havoverfladen forventes at tage cirka fire år, fortæller Bent Gravesen.