Prisen stiger: Nyt forsøg på at rense Høfde 42

Region Midtjylland åbner for, at oprensningen af Høfde 42 kan blive dyrere end planlagt.

Oprensningen af giftgrunden ved Høfde 42 er gået i stå på grund af stigende priser.
Oprensningen af giftgrunden ved Høfde 42 er gået i stå på grund af stigende priser.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Region Midtjylland gør et nyt forsøg. Nu skal det lykkes at få renset en af Danmarks største forureninger.

- Vi vil have Høfde 42-oprensning i gang, og nu er vi et skridt tættere på. De rammer, vi har besluttet, gør det realistisk både økonomisk og teknologisk for virksomheder at leve op til kravene og løse opgaven, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

I efteråret måtte Region Midtjylland opgive at finde et firma, der ville løse opgaven for de max 375 millioner kroner, der var sat af. Inflationen og høje energi- og råstofpriser sprængte den økonomiske ramme for udbuddet.

Men nu er Region Midtjylland klar til at påtage sig en større økonomisk risiko. I en pressemeddelelse skriver Region Midtjylland, at "i et nyt udbud er den økonomiske ramme ikke mejslet i sten på forhånd, og samtidig er Region Midtjylland klar til at tage den økonomiske risiko i forhold til de udsving, der kan være i energi-prisudviklingen, væk fra virksomhederne."

Uklart om pengene er der

Pengene til oprensningen er ikke afsat endnu. Men regionsrådsformand Anders Kühnau (S) forventer, at der kommer en afklaring, inden regionen skal indgå kontrakt med den vindende entreprenør inden udgangen af 2023.

- Folketinget har jo afsat penge, fordi vi skal de store forureninger til livs, og generationsforureningerne er også nævnt i det nye regeringsgrundlag. Så jeg er sikker på, at vi sammen med Danske Regioner og miljøministeren nok skal finde en løsning, så vi kan håndtere prisstigningerne og de usikkerheder, der vil være i prisudviklingen, som verden ser ud nu, siger han.

I det nye udbud har Region Midtjylland besluttet sig for, at oprensningen skal ske ved at jorden skal renses på stedet eller lige bag ved klitterne, så den kan lægges tilbage på stedet. Og selve renseprocessen skal ske ved at jorden varmes op.

- Termisk oprensning er en almindelig kendt teknologi, og den var effektiv, også da den blev testet på forurenet jord fra Høfde 42-depotet, siger Bent Graversen (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Det vil formentlig tage fem år fra 2024 til 2029 at komme forureningen ved Høfde 42 til livs.