På vej mod oprensning: I dag graves store jern-elementer op ved Høfde 42

Region Midtjylland er lige nu i gang med at fjerne to elementer, så de kan få et indtryk af, hvor påvirket de såkaldte spunsvægge er efter 15 år i det forurenede sand.

Sådan så det ud i 2006, hvor den 600 meter lange jernspuns blev sat syv meter ned i jorden rundt om kemikaliedepotet.
Sådan så det ud i 2006, hvor den 600 meter lange jernspuns blev sat syv meter ned i jorden rundt om kemikaliedepotet.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Der er i dag taget hul på det længe ventede forarbejde på Høfde 42 ved Harboøre Tange. Dagens opgravning er nemlig startskuddet til den oprensning, som efter planen finder sted næste år.

Efter 15 år i jorden trækker Region Midtjylland i dag to spunselementer op ved kemikaliedepotet for at undersøge tilstanden.

Tilbage i 2006 blev giftdepotet omkranset og indkapslet af en 600 meter lang og syv meter dyb spunsvæg, der skal forhindre giften i at sive ud i Vesterhavet.

Samtidig placerede man flere reference-spunsvægge i jorden, og det er to af disse elementer, der i dag trækkes op.

Dermed kan man få et indtryk af, hvordan og hvor meget jernspunsen er påvirket efter snart 15 år i jorden tæt på de giftige kemikalier.

Region Midtjylland understreger i en pressemeddelelse, at det kan gøres uden røre den væg, der holder forureningen på plads.

Høfde 42
Foto: Jesper Bach Thomsen / TV MIDTVEST"

Oprensning lige om hjørnet

- For mig er det en fysisk markering af, at oprensningen er lige om hjørnet. Der var ikke behov for at trække spuns op, hvis ikke vi stod og skulle bruge viden om, hvordan den 15 år gamle spunsvæg har det. Det skal vi nu, for det bliver vigtig viden for de firmaer, der vil byde på opgaven med at rense kemikaliedepotet op, siger formanden for Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling, Jørgen Nørby (V), i en pressemeddelelse.

Et flertal i Folketinget bevilgede tilbage i december 630 millioner til at fjerne flere af de store generationsforureninger - heriblandt giftdepotet på Høfde 42, der ifølge Region Midtjylland indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv tons kviksølv.

- Vi interesserer os meget for referencespunsen, fordi dens tilstand er repræsentativ for den omkransende spunsvæg. Den har vi brug for at kende, uanset hvordan der ender med at blive renset op, siger Morten Bondgaard, der er leder af Region Midtjyllands jordforureningskontor.

Arbejdet med at fjerne giften vil formentlig blive sendt i udbud i andet halvår af 2021, og så regner regionen med, at arbejdet kan begynde i 2022.

Region Midtjylland planlægger desuden et borgermøde, hvor interesserede blandt andet kan høre om tidsplanen.