Her er udbuddet: Region kræver, at det bliver muligt at bade fra Høfde 42

Efter oprensningen skal det være muligt at bade fra stranden og fiske i vandet ved Høfde 42.

Skiltet på stranden ud for Høfde 42 mellem Thyborøn og Harboøre vidner om efterladenskaberne fra en svunden tid.
Skiltet på stranden ud for Høfde 42 mellem Thyborøn og Harboøre vidner om efterladenskaberne fra en svunden tid.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Høfde 42 på Harboøre Tange skal renses op. Det besluttede regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet for et år siden, da de afsatte 630 millioner kroner til at få fjernet flere af de store generationsforureninger i Danmark.

Nu er opgaven med at få fjernet giftaffaldet og renset Høfde 42 helt op sendt i udbud, og det er første gang, at sådan en opgave bliver sendt i udbud.

- Det er en historisk milepæl, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Det er regionen, der har ansvaret for oprensningen af høfden, og de stiller en række krav til, hvordan opgaven skal løses. Det skal blandt andet være muligt at muligt at både fiske og bade ved Høfde 42, når oprensningen engang er afsluttet. 

- Det er et ambitiøst udbud, men det er nødvendigt, når vi vil have fjernet forureningen ved Høfde 42. Befolkningen har en forventning om, at der bliver renset op, og det er den opgave, vi som det første sted i landet skal forsøge at indfri på vegne af både Christiansborg og selvfølgelig regionsrådet, siger regionsrådsformanden i en pressemeddelelse.

Oprensningen skal ske bæredygtigt

Det er ikke kun tekniske krav, der bliver stillet til den entreprenør, der skal løse opgaven. Regionen stiller også et krav om, at der skal være en koordinator for bæredygtighed tilknyttet projektet. Koordinatoren skal sørge for, at bæredygtighed bliver tænkt ind i alt fra energiforbrug og materialevalg til inddragelse af studerende og formidling af viden.

På den måde håber regionen, at oprensningen kan være med til at bidrage positivt til en række af FN’s 17 verdensmål.

- Det er et ufravigeligt krav, at bæredygtighed integreres i opgaven. Oprensningen af kemikaliedepotet ved Høfde 42 er på mange måder et foregangseksempel for generationsforureningerne i Danmark – ja, og større forureninger i udlandet for den sags skyld. Derfor skal vi huske de perspektiver, der er i så stor og kompleks en oprensning, siger Jørgen Nørby (V), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland i en pressemeddelelsen.

Regionen forventer, at udbudsprocessen vil tage omkring et år fra nu, og at arbejdet med at oprense Høfde 42 kan begynde i sidste halvdel af 2023.