Hjernehviskerne

Mikkel fra Hjernehviskerne: Hjernetræning satte en stopper for datters blodprop

Mikkel Gundersens datter blev født med en blodprop i hjernen, men aktiv træning af krop og hjerne kurerede hende for alvorlige mén.

8:35
Her kan du se udsendelsen om Hjernehviskerne.
Foto: Kevin Kjær Lauridsen, TV MIDTVEST

Han bruger til dagligt tid på at lave tricks med folk hjerne, men Mikkel Gundersen fra programmet Hjernehviskerne, brugte også sine evner, da hans datter blev ramt af en blodprop i hjernen.

- En MR scanning fastlagde, at hun havde fået en blodprop helt tæt på lillehjernen, som spærrede for blodtilførslen, siger Mikkel Gundersen, der er én af hovedpersonerne i programmet ”Hjernehviskerne” på TV MIDTVEST.

5:46
Hør Mikkel Gundersen fra "Hjernehviskerne" fortælle om sin datters blodprop.

Blodproppen gjorde, at hans datter med al sandsynlighed ville få både motoriske vanskeligheder og problemer med indlæringen.

- Lægen sagde, at det ikke var til at vide, hvad der ville ske, fordi hjernen først er færdig med at vokse som 3-årig, og hjernen derfor først er færdigudviklet når hun er 5 år. Så først der kan man få et reelt billede af konsekvenserne. Det kunne være alt fra en vissen arm til halvsides lammelse, hvor hele den ene side af kroppen ikke fysisk virker, siger Mikkel Gundersen.

Tvang hjernen til at bruge kroppen

Mikkel og hans kone kunne ikke indfinde sig med datterens uvisse fremtid, og derfor tog de, på eget initiativ, til fysioterapeut tre gange om ugen i et halvt år. Her aktiverede de datterens hjerne på en særlig måde.

- Vi aktiverede den dårlige side af kroppen. Med vilje blev legetøjet lagt på højre side. Med vilje blev højre side af kroppen sat ind til bordet, hvor der var mad, så hjernen tvang sig selv til at virke, siger Mikkel Gundersen.

Og efter et halvt år viste det sig, at de mange træningstimer havde virket.

- 6 måneder efter hendes fødsel fik hun foretaget en ny MR scanning af hjernen, som tydeligt viste at hjernen selv har fundet en omvej omkring de to blodpropper, så der var en fuldt funktionel hjerne og konklusionen var, at hun ikke fik varige men overhovedet, siger Mikkel Gundersen.

Mikkels datter Karla er i dag ni år, og fungerer ligeså normalt som alle andre på hendes alder.
Mikkels datter Karla er i dag ni år, og fungerer ligeså normalt som alle andre på hendes alder.
Foto: Kevin Kjær Lauridsen, TV MIDTVEST

I dag er datteren Karla ni år, og selvom Mikkel er vant til at arbejde med hjernen, så er det stadigvæk svært for forældreparret at tro på, at hjernemiraklet virkelig er sket.

- Da hun var fem år, tog vi til lægen for at være helt sikre. Og så fik hun hele turen igen - blodprøver, hjertescanninger og det hele. Og undersøgelserne viste, at hun i dag har lige så stor sandsynlighed for at få en blodprop i hjernen som alle mulige andre 5-årige børn. Så der er ingenting, siger han.