Succes med robotoperationer - ny robot på vej

Flere kræftpatienter vil i fremtiden kunne få foretaget skånsomme robotoperationer i det vestjyske.

Regionshospitalet i Holstebro fik i 2013 den første operationsrobot uden for universitetshospitalerne.
Regionshospitalet i Holstebro fik i 2013 den første operationsrobot uden for universitetshospitalerne.
Foto: Arkiv

Hospitalsenheden Vest har så stor succes med at foretage kræftoperationer med en robot på Regionshospitalet i Holstebro, at enheden nu får endnu en operationsrobot, denne gang i Herning.

Den nye robot er af allernyeste model - Da Vinci Xi - og kommer til Herning i løbet af foråret.

Den skal først og fremmest bruges til kræftoperationer i områder som mave, tarm og underliv, og lægerne håber, at den på sigt vil betyde, at det kommende supersygehus i Gødstrup udvikler sig til et centrum for højtspecialiseret kræftbehandling.

- Vi vil kunne tilbyde samme høje kvalitet som på Aarhus Universitetshospital og skånsomme operationer til mange flere patienter med endetarmskræft, end vi kan i dag. På sigt ser vi mulighed for at foretage operationer for tyktarmskræft via robotten, og på det nye hospital i Gødstrup vil vi være så langt fremme med avanceret robotkirurgi, at vi vil kunne foretage ambulante kræftoperationer, siger ledende overlæge Niels Hald i en pressemeddelelse.

Fordelen ved robotoperationer er blandt andet, at de er mere skånsomme over for patienterne. Det forkorter indlæggelsestiden og betyder færre smerter og mindre behovet for smertelindring.

Selv om indgrebene kaldes robotoperationer, betyder det ikke, at lægerne er overflødiggjort. Det er nemlig læger, der fjernstyrer robottens bevægelser.

Regionshospitalet i Holstebro indviede sin operationsrobot i 2013. Det var den første robot uden for universitetshospitalerne - sidste år blev den brugt ved 352 operationer.

 

2:03
Se et indslag om den første operationsrobot i Holstebro fra september 2013.