Søde toner på fødegangen: Musikere undersøger effekten af musik på hospitaler

Melodier af Mozart, Bach og Beethoven flyder på gangene på Regionshospitalet i Herning. En ny undersøgelse skal nemlig kaste lys over effekten af musik i sygehusvæsenet.

Der flyder søde toner på gangene på hospitalet i Herning.
Der flyder søde toner på gangene på hospitalet i Herning.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Peter Kirstein slår tonen an til en noget anderledes koncert. For hvor et opmærksomt publikum normalt er at foretrække, så gør det i dag ingenting, hvis tilskuerne får sig en lille en på øjet.

- Musik er godt for alle, men specielt også for babyer, siger Peter Kirstein, der spiller obo i Ensemble MidtVest.

Som et led i en undersøgelse, der skal fastlægge effekten af livekoncerter i sygehusvæsenet, spiller han og to andre musikere nemlig på fødselsafdelingen i Herning.

- Vi har valgt musik, som skal være roligt og afslappende, og som kan skabe en lille pause i det, der ellers kan være et hektisk ophold på et hospital, siger obo-spilleren.

Og flere af de lyttende lader da også de klassiske toner af Mozart, Bach og Beethoven føre sig helt ind i drømmeland.

- I den alder er det kun et godt tegn, at de har slappet af, siger Peter Kirstein.

- Man kunne næsten mærke, at folk nød det og kunne slappe af, mens vi stod og spillede, så der var sådan en god, intim boble rundt om os, fortsætter han. 

Reflektion, nye perspektiver, håb og lindring

Undersøgelsen af livekoncerters effekt i sygehusvæsenet bliver lavet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og Syddansk Musikkonservatorium.

Og det kan da også være, at musikken er særligt berettiget netop på sygehusene.

- Musik kan gøre godt. Musik kan skabe et rum til reflektion, nye perspektiver, håb og lindring, siger Margrethe Langer Bro, der er lektor på Syddansk Musikkonservatorium.

Hun anerkender da også, at det som musiker ikke er en helt almindelig opgave at skulle spille på et sygehus - og at den måske blive endnu mere udfordrende af, at publikummet også består af babyer.

- Det kræver en helt anden tilstedeværelse. Det kræver, at du kan læse patienternes reaktioner og så ligesom indstille musikken til den nonverbale feedback, du får, siger Margrethe Langer Bro.