Social dumping i Gødstrup kontrolleres på 51 km afstand

3F efterlyser mere hjælp fra Region Midtjylland i kampen mod social dumping. Kontrollen er ikke god nok, mener fagforbundet.

3F Midtjylland mener, at Region Midtjylland må stramme op i sin indsats for at skabe rimelige arbejdsvilkår ved sygehusbyggeriet i Gødstrup. Foto: Arkiv

Flere sager om social dumping på sygehusbyggeriet i Gødstrup skaber nu kritik. 3F Midtjylland mener, at Region Midtjylland er for slap i sin indsats for at skabe fair arbejdsvilkår, skriver Fagbladet 3F.

Et af de polske firmaer i Gødstrup har nu to gange betalt bod for at bryde reglerne. Samtidig er en tredje og stor sag på vej mod en udenlandsk entreprenør.

- Region Midtjylland siger, at de bekæmper social dumping. Men vi synes, at de gør for lidt. Vi får for lidt hjælp fra dem i kampen for, at overenskomsterne overholdes, lyder kritikken fra næstformand i 3F Midtjylland Jørgen Nielsen.

Vi synes, at de gør for lidt. 

Jørgen Nielsen, Næstformand, 3F Midtjylland

Kontrollen mod social dumping foregår fra regionens hovedkvarter i Viborg. Det ligger 51 km fra byggepladsen i Herning.

- Kontrollen bygger på blandt andet stikprøver af lønsedler, oplyser afdelingschef Jørn Mørup fra Region Midtjylland, som ikke har kontrollører på byggepladsen, der taler med de udenlandske underentreprenører.

Læs også Flere sager om social dumping på supersygehus

- Nej, det har vi ikke i kontrolenheden. Men vi får oplysninger ind fra byggeorganisationen i Gødstrup, siger Jørn Mørup.

- Efter den første sag har vi fulgt nogle af de udenlandske entreprenører tæt. Vi har også aftalt med det danske konsortium, som har indgået aftaler med underleverandører, at de kontrollerer, at tingene foregår svarende til danske regler.

Jørn Mørup oplyser, at der fremover gælder nye og skrappere kontrakter med entreprenørerne.

- Der er nu også indføjet straffebestemmelser. Vi kan fremover holde en del af byggesummen tilbage, hvis for eksempel en underentreprenør forbryder sig mod reglerne, oplyser afdelingschefen.