Ny finanslov: Penge til Jenle, Naturkraft og Sangens Hus

Der er afsat penge til flere midt- og vestjyske projekter i den finanslovsaftale, som regeringen og støttepartierne har præsenteret søndag eftermiddag.

Det gælder blandt andet digteren Jeppe Aakjærs hjem Jenle i det østlige Salling. 

Partierne støtter en tiltrængt renovering af digterboligen med fem millioner kroner under forudsætning af, at Skive Kommune overtager ejerskabet fra Naturstyrelsen.

- Det er en virkelig dejlig nyhed. I Aakjærselskabet støtter vi kommunens planer om at overtage Jenle, og med pengene fra regeringen kan der endelig komme skred i tingene, siger formanden for Aakjærselskabet, Karen Margrethe Rasmussen, til TV MIDTVEST.

Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) har tidligere givet udtryk for, at kommunen kan kunne overtage det gamle digterhjem, hvis staten ville give et tilskud, idet bygningen skal renoveres for fem millioner kroner.

Tiltrængt hjælp til Naturkraft

Finansloven er også gode nyheder for oplevelsescentret Naturkraft, der blev indviet i Ringkøbing den 12. juni. Partierne giver fire millioner kroner om året som et midlertidigt driftstilskud fra 2021-2024.

- Finansloven er under Corona-pres i år, og derfor er det ekstra tilfredsstillende, at det er lykkedes at fastholde løftet om, at Naturkraft skulle have en selvfølgelig plads på finansloven. Vi skylder mange politikere og partier stor tak for denne støtte, som er med til at sikre, at Naturkraft kan udvikle sig efter de spændende planer, vi har. Det er en tidlig julegave, men også den, vi ønskede os allermest og har behov for, siger formanden for Naturkraft, Henrik Tvarnø, i en pressemeddelelse.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Mogens Jensen, der er opstillet i Herning, glæder sig også over, at der er penge til det nye oplevelsescenter, der har fået en svær start midt under coronakrisen.

- Naturkraft er en vigtig nyskabelse, som giver børn, unge og voksne mulighed for - på en spændende måde - at opleve naturen og naturens kræfter i både teori og praksis. Det giver både masser af læring og gode, fælles oplevelser for hele familien. Derfor har det været vigtigt for regeringen at understøtte dette stærke initiativ i Vestjylland, siger Mogens Jensen.

Endelig er der også tilskud til Sangens Hus i Herning, som får fem millioner kroner i 2021 og fem millioner i 2022.

- Det skal give Sangens Hus mulighed for at fortsætte arbejdet og udvide netværket af Sangkraftcentre, således at Sangens Hus kan dække en større del af landet, og sangtilbuddet særligt til børn og unge bredes længere ud, står der i partiernes aftale.