Skives borgmester vil have digterbolig på finansloven

Jeppe Aakjærs gamle forfatterbolig Jenle skal sættes i stand for fem millioner kroner, og da Skive Kommune ikke har råd til at betale beløbet, vil Peder Kirkegaard have boligen med under finansloven.

Fremtiden er usikker for Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle, for staten vil overdrage de gamle bygninger og ansvaret for dem til Skive Kommune.

- Nu skal man bare være forsigtig med gaver, man får foræret fra staten, fordi der venter altså en større renovering, siger Peder Chr. Kirkegaard, der er borgmester i Skive Kommune.

Forfatteren Jeppe Aakjær er nok mest kendt for sit digt om Jens Vejmand, og lige nu er fremtiden for hans gamle kunstnerhjem Jenle også brolagt med sten. 

Skive kommune har ikke råd til at drive stedet alene og vil derfor have Jenle med under finansloven.

Jeppe Aakjærs gamle bolig Jenle.
Jeppe Aakjærs gamle bolig Jenle.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

En større renoveringen af bygningen, vil koste omkring fem millioner kroner.

- Ligesom staten er gået ind og givet et beløb til Rungstedlund, til Kaj Munks hjem i Vedersø. Der er noget national betydning i Jenle og hele Jeppe Aakjærs forfatterskab, og det bør staten være med til at understøtte, siger Skives borgmester Peder Chr. Kirkegaard

Jenle skal med i finansloven

Der er i alt 60 frivillige fra Aakjær-selskabet, der i dag driver forfatterens gamle hjem, med støtte fra kommunen.

quoteDet er jo kulturarv og Danmarkshistorie.

Karen Margrethe Rasmussen, Formand for Aakjær-selskabet

- Jeg håber da virkelig, at der vil komme nogle midler til stedet på en eller anden måde. Det her, det skal bevares. Det er jo kulturarv og Danmarkshistorie, siger Karen Margrethe Rasmussen, der er formand for Aakjær-selskabet.

For at få Jenle med under finansloven vil Skive kommune have udviklet bygningen til et oplevelsescenter.

- Vi kæmper for, at man får det her engangsbeløb til at istandsætte det. Og så får kommunen også en kickstart til at kunne udvikle det her projekt. Når man så har udviklet projektet, så må vi se på, om det kan skabe grund for en fast bevilling, siger Andreas Steenberg, der er finansordfører for Radikale Venstre.

Lige nu er der hvert år mellem 25.000 og 30.000 gæster, der besøger den gamle forfatterbolig Jenle.

2:10
Skive Kommune vil have Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle i Salling sat på finansloven.