Mange udebliver fra vaccination: Kun 419 ud af 1.400 tider booket i Herning

- Det er så frustrerende, lyder det fra en pensioneret sygeplejerske, der siden februar har vaccineret i Herning.

Billedet taler for sig selv. Der er god plads ved vaccinationsstedet på Godsbanevej i Herning.
Billedet taler for sig selv. Der er god plads ved vaccinationsstedet på Godsbanevej i Herning.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Esther Poulsen forstår det ikke.

Den 69-årige pensionerede sygeplejerske har siden februar vaccineret i Herning. Men der bliver mindre og mindre at lave.

- Vi har vacciner nok. Vi har personale nok. Men hvor er borgerne? Hvis jeg vidste det, ville jeg gå ud og hente dem, siger hun til TV MIDTVEST.

Mandag har de 1.400 tider i den gamle postterminal i Herning, hvor der nu om dage er kultur- og medborgerhus. Kun 419 af dem er booket.

- Det er så frustrerende, fortsætter hun.

Egentlig er de 18 personer, som kan vaccinere i Herning. Fem af dem er i løbet af dagen blevet sendt hjem, fordi der er for lidt at lave.

Esther Poulsen har både vaccine og en ledig stol. For få vælger at blive vaccineret.
Esther Poulsen har både vaccine og en ledig stol. For få vælger at blive vaccineret.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Vi er alle gidsler

Ifølge Esther Poulsen skal de ikke-vaccinerede komme ud af starthullerne.

- Der er nogle voksne mennesker, der skal tage ansvar. Vi trækker den her pandemi i langdrag i Danmark. Og hvem er gidsel i det? Det er vi alle sammen.

Men det er jo frivilligt at blive vaccineret?

- Ja, det er det på en måde. Men for mig at se er det ikke. For jeg synes, vi skylder samfundet og hinanden, at vi skal have det overstået, afslutter hun.

Mistillid og skepsis blandt årsagerne

Ifølge Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, er der almindeligvis fem procent af den voksne befolkning i Danmark, som ikke lader sig vaccinere. Af helbredsmæssige eller religiøse årsager.

Men lige nu er det cirka ti procent, der ikke er vendt tilbage på vaccineinvitationen. 

Hvorfor har Michael Bang Petersen et bud på. Han er leder af HOPE-projektet, som samler op på danskernes adfærd og holdninger til coronaepidemien.

- Vi ved, at den vigtigste psykologiske faktor i forhold til, om man er villig til at blive vaccineret, er den generelle tillid, man har til sundhedsvæsnet, forskning og videnskab. Hvis du ikke har den tillid, vil du være bekymret for, om vaccinerne rent faktisk er effektive, og om der er bivirkninger, som ikke er opdaget, forklarer han.

Forskning viser, at kvinder er bedre end mænd til at blive vaccineret, ligesom der blandt etniske minoriteter, kortuddannede og unge er en tendens til at udeblive fra vaccinationsstederne.