Landmænd kigger på landbrugskunst: - Jeg ved ikke, om jeg ville have det til at hænge

To landmænd besøgte sammen med TV MIDTVEST en udstilling på museet Heart, hvor der blev kigget på landbrugsmalerier med en rå og naturlig vinkling.

Døde slagtesvin, beskidte møddinger og væltede traktorer.

Det er hverdag for nogle landmænd på deres gårde. Men de næste par måneder er det også omdrejningspunktet for udstillingen 'Naturligvis – Landskabsmalerier af Allan Otte' på museet Heart i Herning. 

quoteDet er ikke en platte, jeg vil spise julefrokost af.

Søren Hansen, gårdejer og svineproducent

Museumsdirektøren er glad for at kunne åbne dørene til en udstilling af Allan Otte, der selv er vokset op på landet nær Aars og som derfor kender en del til den verden, han skildrer.

- Han er det, man vil kalde autentisk. Han bor på Frederiksberg nu, men er opvokset på landet, så han er en  autentisk person som helt ufortyndet høster af de erfaringer,  han har oplevet gennem et ungdomsliv på den fædrene gård, fortæller Holger Reenberg, der er museumsinspektør på Heart.

Det er jo det, der sker

I forbindelse med udstillingen havde TV MIDTVEST inviteret to, der arbejder i landbruget, med på museum. Søren Hansen fra Sunds og Maria Boe fra Ikast kan begge nikke genkendende til det, de ser på kunstværkerne.

- Jeg ved ikke, om jeg ville have det til at hænge, men jeg tænker, det skildrer fint, hvad der sker. Jeg vil beskrive det, han fanger, som nuet, og han er god til at lave nogle billeder af, hvordan det egentlig ser ud, konkluderer Maria Boe.

Allan Otte kunstværk. Glaseret stentøjsfad. 1 meter i diameter.
Allan Otte kunstværk. Glaseret stentøjsfad. 1 meter i diameter.
Foto: Heart

På udstillingen ses blandt andet en stor keramikplatte, der minder om en forstørret juleplatte, med et par døde smågrise. Den vækker tanker hos Søren Hansen, men det er ikke en platte, han selv ville bruge.

-  Det er jo det, der sker, det vil jeg ikke fornægte. Når en so får 18 smågrise, kan der godt være to døde, men at hænge det ind på et museum, ved jeg ikke helt med. Når jeg ser billedet, er min tanke; så rydder vi op og får Daka til at afhente. Det er ikke en platte, jeg vil spise julefrokost af, siger griseproducenten Søren Hansen.

Flere landmænd på museum

Landmanden fra Sunds syntes, at det var en god oplevelse, at være på museum Heart og se noget kunst, der bygger på det, han selv arbejder med til daglig, og han opfordrer andre landmænd til det samme.

-Jeg synes, der er flere landmænd, som her i efterårsferien skulle springe af kartoffeloptageren og tage familien med ud og se lidt kunst. Det vil være godt for dem, opfordrer Søren Hansen.

Udstillingen med Allan Ottes kunst kan ses på Heart i Herning de næste fire måneder, hvorefter den bevæger sig til to andre museer i Danmark.

Allan Otte er i dag 42 år, og bor i København, men er vokset op som landmandssøn.
Allan Otte er i dag 42 år, og bor i København, men er vokset op som landmandssøn.
Foto: Heart
 

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Kultur.