Jensen krævede indenrigspolitisk rolle

Tidligere udenrigsministre tror ikke på, at Venstres udenrigsminister kan gabe over sin opgaver.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har så mange opgaver på sit ministerområde og internt i Venstre, at han ikke er i stand til at varetage Danmarks udenrigspolitiske opgaver på et tilfredsstillende niveau. Det mener flere af den forrige regerings ministre på det udenrigspolitiske felt ifølge Politiken søndag.

Venstre-regeringen har valgt at samle al udenrigspolitik hos Kristian Jensen i stedet for at dele det ud på to eller flere ministerposter som før hen. Det får konsekvenser for Danmarks interessevaretagelse i organisationer som FN og EU, mener tidligere udviklings- og handelsminister Mogens Jensen (S).

- Det er klart, at én mand rent fysisk ikke kan overkomme det samme, hvad angår tilstedeværelse og rejsevirksomhed, som to eller flere kan. Det lader sig ikke gøre. Der er ingen tvivl om, at områder vil blive nedprioriteret i forhold til ministerens tilstedeværelse. I en række sammenhænge kommer vi til at sende embedsmænd i stedet for ministre, siger Mogens Jensen til Politiken og nævner, at ministeren alene i EU skal deltage i tre forskellige ministerråd.

Stillede krav til statsministeren

Søndag fortæller Kristian Jensen, der kommer fra Lind ved Herning, i et interview med Politiken, at han stillede krav til statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han fik tilbudt udenrigsministerjobbet.

Ud over poster i regeringens centrale udvalg bad han om at blive forankret i ledelsen af såvel Venstres folketingsgruppe som i organisationen. Jensen sidder med i partiets gruppebestyrelse og er fortsat formand for Venstres Udviklingsudvalg, der står for organisation og politikudvikling.

Udenrigsordførerne hos De Konservative og Dansk Folkeparti er mindre bekymrede. Naser Khader (K) mener, at tiden må vise, om arbejdspresset bliver et problem.

- Hidtil har mit indtryk været, at han er godt klædt på. Men det er svært at forudse, for de begynder først for alvor, når Folketinget går i gang, siger Naser Khader til Politiken.

Søren Espersen (DF) mener, at Jensen har slået et for stort brød op.

- Jeg vidste ikke, at han sad i gruppebestyrelsen. Han har allerede slået tre ministerier sammen til et. Jeg tror, det bliver svært, men når han mener, han kan, så skal man ikke kritisere det, siger han.

Store muligheder i at samtænke

Kristian Jensen siger, at han er sig pinligt bevidst, at han ikke kan klare det sammen, som fire ministre kunne før. Men han mener, at der er store muligheder for at samtænke udenrigs-, handels- og udviklingspolitikken.

- Uanset hvor godt Mogens Jensen og Martin Lidegaard måtte have arbejdet sammen, ligger der nogle brudflader i, hvad man bruger den enes og den andens budgetter og personaleressourcer til. De grænser brydes ned, når der kun er en minister på Asiatisk Plads, siger Kristian Jensen til Politiken.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.