Herning-borgere demonstrerer mod besparelser: - Det er helt ude i hampen

Bent-Ole Nielsen er formand for Danske Handicaporganisationer i Herning. Han mener, de besparelser, kommunen har lagt op til, er helt urimelige.

Der er lagt op til millionbesparelser i Herning Kommune. Mange af pengene skal findes i ældreplejen.
Der er lagt op til millionbesparelser i Herning Kommune. Mange af pengene skal findes i ældreplejen.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix / Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Der skal findes besparelser for 34 millioner kroner i Social- og Sundhedsudvalget i Herning Kommune. Og pengene skal komme fra ældre- og handicapområdet.

Det er det, der er lagt op til i den plan, som Herning Byråd skal tage stilling til mandag sidst på eftermiddagen. Men det holder slet ikke, mener lokalformanden i Danske Handicaporganisationer i Herning.

- Det er helt ude i hampen, at man sparer så meget de steder, hvor livet kan være allersværest, siger Bent-Ole Nielsen.

Danske Handicaporganisationer repræsenterer 33 handicaporganisationer, og de er gået sammen med Ældre Sagen, Ældre Rådet og Hernings ”Hvor Er Der En Voksen”-gruppe om at arrangere en demonstration forud for byrådsmødet.

- Vi har jo prøvet den politiske vej, og vi er blevet spurgt, men politikerne er totalt kolde over for, hvad vi siger. Og vi vil gerne kunne fortælle borgerne i kommunen, at vi har gjort alt, hvad vi kan, siger Bent-Ole Nielsen.

Udvalgsformand: - Det er en serviceforringelse

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Venstres Joan Hansen, forstår godt, hvis de ældre føler sig svigtet.

Hun forklarer, at det navnlig har været i forbindelse med rekruttering, at kommunen har brugt flere penge end ventet, fordi det i hele landet er besværligt at tiltrække personale nok.

- Det er en serviceforringelse. Det er mere ensomhed og mindre livskvalitet – det kommer vi ikke udenom, men vi har i udvalget en bunden opgave i at finde de her besparelser, og det gør vi, siger Joan Hansen.

Tidligere på måneden fortalte vi på TV MIDTVEST om Vibeke Cleve, som har åndedrætsbesvær og er bundet til en iltflaske.

Spareøvelsen betyder, at hun har udsigt til at gå fra rengøringsbesøg hver tredje uge til én gang om måneden.

- De har hele tiden pralet af, at de vil gøre alt godt for de ældre, og de skal ikke selv betale. Nu kommer det til at se mere beskidt ud, end det allerede er, og jeg har ikke familie eller noget, der kan gå ind og gøre det, siger Vibeke Cleve.

Håber på at sende et signal

Bent-Ole Nielsen savner mere klarhed omkring, hvad besparelserne konkret kommer til at betyde. Og så mener han ikke, at prioriteringen hænger sammen med den demografiske udvikling.

- Det er en fuldstændig urimelig beslutning at tage, siger han.

- Herning er jo ikke en decideret fattig kommune eller på vej til at gå konkurs. Med en lidt anden prioritering kunne man nok godt skaffe de 34 millioner et andet sted.

Lokalformanden har dog ikke noget konkret bud på, hvor pengene ellers skulle findes.

- Vi kan ikke gå ind og sige, hvor det så skal komme fra, det er en politisk beslutning. Vi mener bare, politikerne bør tage vare på de svageste borgere i samfundet, siger Bent-Ole Nielsen.

Han håber på, at omkring 200 mennesker dukker op til demonstrationen, hvor der også vil blive afholdt taler Lone Nielsen fra borgerlisten og Kirsten Kronborg fra SF, som står uden for budgetforliget.

Bent-Ole Nielsen siger, at det ikke blot er en symbolsk handling, men at han tror, at chancen for, at demonstrationen kommer til at ændre noget, er ’ret lille’.

- Vi vil gøre det tydeligt for politikerne, at vi synes, det er en forkert beslutning, der er taget, og at de ikke lytter til vores indvendinger. Når man går så hårdt til værks, er vi nødt til at sige, at det, synes vi, er for galt, siger han.

Byrådsmødet begynder klokken 17, og demonstrationen er planlagt til klokken 16.15.