Ældre har udsigt til store nedskæringer i Herning: - Hvad tænker I på?

Social- og Sundhedsudvalget i Herning Kommune skal skære ned. Fremover står Vibeke Cleve kun til én månedlig rengøring.

2:30
Flere steder skal der strammes ind, og det går særligt ud over ældre-og handicapområdet.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Vibeke Cleve fra Herning har åndedrætsbesvær, og hun er bundet til en iltflaske. Hun kan ikke selv løfte sin støvsuger eller vaske sit gulv, så det hjælper Herning Kommune hende med. Indtil nu har det været en gang hver tredje uge.  

Men nu planlægger kommunen en spareøvelse, der betyder, at Vibeke Cleve umiddelbart kun får rengøringsbesøg en gang i måneden. 

- Jeg synes, det er lidt ringe. Jeg synes, det er meget ringe, siger Vibeke Cleve.

Af udkastet til en balanceplan for årene frem mod 2023 fremgår det, at Herning Kommune vil spare i alt 21 millioner kroner på ældreområdet.

En bunden opgave

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Venstres Joan Hansen, forstår godt, hvis de ældre føler sig svigtet. 

- Det er en serviceforringelse. Det er mere ensomhed og mindre livskvalitet – det kommer vi ikke udenom, men vi har i udvalget en bunden opgave i at finde de her besparelser, og det gør vi, siger Joan Hansen. 

Udvalgsformanden forklarer, at det navnlig har været i forbindelse med rekruttering, at kommunen har brugt flere penge end ventet. Fordi det i hele landet er besværligt at tiltrække personale nok.

Vibeke Cleve er uforstående overfor byrådets prioriteringer. Hun synes i stedet, man skulle spare på sporten, der som Vibeke Cleve siger, er meget privilegeret allerede.

- De har hele tiden pralet af, at de vil gøre alt godt for de ældre, og de skal ikke selv betale. Nu kommer det til at se mere beskidt ud, end det allerede er, og jeg har ikke familie eller noget, der kan gå ind og gøre det, siger Vibeke Cleve. 

Sammen i et opråb 

Vibeke Cleve er ikke ene med sin kritik af kommunens balanceplan. Både Ældresagen og Ældrerådet i Herning Kommune har indgivet høringssvar til planen, og ingen af dem er positivt stemt. 

- Det kan vi simpelthen ikke være bekendt som kommune, at der skal spares så meget på de svage, siger Bodil Markmøller, der er formand for Ældrerådet i Herning.

Bodil Markmøller peger på, at Herning Kommune ifølge VIVE i forvejen er den kommune i landet, der betaler 8. mindst per ældre over 80.  

Nu vil Ældresagen, Ældrerådet og Handicaprådet samles i et møde for i fællesskab at råbe politikerne op. 

- Jeg håber jo stadigvæk, der sker noget, men der skal jo næsten mirakler til, siger Bodil Markmøller. 

Sagen skal op i Herning Kommunes Økonomiudvalg den 16. januar.