Genåbnede jobcentre står med kæmpe opgave: 48.000 nye ledige

Onsdag åbner landets jobcentre, og der venter en stor opgave. På landsplan er der nemlig kommet 48.000 flere ledige.

Carsten Lagoni er beskæftigelseschef i Herning Kommune, og der venter ham og jobcentrene er stor opgave, nu hvor samfundet åbner op igen.
Carsten Lagoni er beskæftigelseschef i Herning Kommune, og der venter ham og jobcentrene er stor opgave, nu hvor samfundet åbner op igen.
Foto: Marc Killigren Akselsen

Som en del af genåbningens anden fase vendte medarbejdere på jobcentrene i dag fysisk tilbage på arbejde. Det skete også i Herning, og her blev de mødt af en kæmpe pukkel af sager, for siden de blev sendt hjem er 48.000 flere danskere blevet arbejdsløse.

- Hvis vi sætter fokus på mængden af samtaler, der skal holdes, så er det jo logisk for enhver, at dem vil der skulle holdes mange flere af, siger Carsten Lagoni, der er beskæftigelseschef i Herning Kommune.

I kommunen er ledigheden steget med 47 procent – eller 1.200 mennesker. Loven siger, at alle ledige skal igennem seks fysiske samtaler på et halvt år, og kræver det ingen matematisk eksamen at regne ud, at de bliver presset på jobcenteret med 7.200 ekstra samtaler på seks måneder.

Derfor opfordrer Kommunernes Landsforening og fagforeningen HK regeringen til at droppe samtalekravet. Det kan nemlig ifølge dem både blive dyrt og gå ud over den ledige.

- Jeg tror, man skal have fokus på noget anstændighed og på noget kvalitet i de samtaler, der skal være, i højere grad end kvantitet, siger Lars Krarup (V), der er borgmester i Herning Kommune.

Men den ide er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke med på. Kravet om de seks fysiske samtaler er nemlig netop til for at den ledige kan få den hjælp, der er behov for.

- Jeg synes ikke, at kommunerne har hverken grund til at være bekymrede eller at brokke sig, og det er i øvrigt ikke nogen dårlig ting at skulle gennemføre samtaler med de arbejdsløse – det er faktisk hele meningen, siger han til TV MIDTVEST.

- Det skal jo også give mening at kalde en ledig ind. En ledig, der i forvejen er frustreret over, at have mistet sit arbejde i en situation, hvor der ikke er ret mange jobåbninger, siger Lars Krarup (V).

På jobcentret ser det altså ud til, at der venter en kæmpe opgave, men det tager de nu i stiv arm.

- Der er jo stadigvæk jobmuligheder derude. Og inden jeg begynder at vurdere på, hvor stor eller hvor umulig den opgave er, så tror jeg altså lige, vi skal en måneds tid frem, siger Carsten Lagoni til TV MIDTVEST.