Fødselsforberedelser aflyst - nu laver jordemødre hjælpevideoer til gravide

Kommende forældre kan ikke få fødselsforberedelse som normalt. Derfor har de i Herning lavet en række videoer, så forberedelsen kan ske hjemme i stuerne.

Hospitalerne er i disse dage kun åbne for corona-smittede, og de  alvorligt syge. Det går blandt andre udover dem, der skal til at stifte familie.

I Herning prøver de derfor at komme problemet til livs med videoer, så alle gravide, der har brug for fødselsforberedelser, kan få hjælp.

- Det føles meget mærkeligt at stå og tale til et kamera i stedet for at have den kommunikation, som vi er vant til at have med vores gravide kvinder. Jeg håber, det kan give dem noget ro, at de kan få noget information om, hvordan de skal forholde sig, når fødslen starter, fortæller Sidsel Lykke Neesgaard, der er jordemoder på fødegangen i Herning.

Videoerne er en midlertidig løsning i en krisetid, og i Herning vil de gerne hurtigst muligt tilbage til de normale fødselsforberedelser, men lige nu er videoer og sociale medier det bedste alternativ.

En svær opgave

Det er en svær opgave at få fyldt videoerne med den nødvendige information. Tingene har ændret sig hurtigt, og der har ikke været lang tid til at få sat materialet sammen. 

- Jeg håber, der er forståelse for, at det hele ikke kommer med fra starten, men vi prøver virkelig at få så meget med af det, som vores erfaring fortæller os, at man gerne vil vide, siger Jane Boris, der er specialeansvarlig overlæge på fødegangen i Herning og Holstebro.

I Herning forudser de et behov for hjælp til kommende forældre, og netop derfor, har de valgt at sammensætte videoer, der forhåbentlig kan give svar på de spørgsmål der måtte være.

Usikkerheden er ofte stor for førstegangsfødende, og i disse usikre tider skal der findes på nye løsninger, så midt- og vestjyder kan få hjælp med andet end corona.

Undervisningsplanen er klar

Planen er, at der skal være flere film tilgængelige, og man har derfor inddelt forløbet i tre moduler med flere videoer under vært modul.

De tre moduler

Et kamera, plastik-babyer og pjecer, er hvad de på sygehuset vil bruge, for at gøre op for den aflyste fødselsforberedelse.

- Det er helt vildt mærkeligt, for vi er jo vant til, at fødselsforberedelse hos os er interaktion med de fødende, de gravide og deres partner. Vi plejer at køre hold, hvor vi snakker sammen, og de kan komme med input, så det er helt vildt mærkeligt at stå at tale til et kamera i stedet for, fortæller jordemoder Sidsel Lykke Neesgaard.

Efter planen ligger de første videoer klar fra mandag.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Samfund.