Et roadtrip er blevet til en portrætbog om Cronhammar

En portrætbog om billedkunstneren Ingvar Cronhammar er netop udkommet. Det er Kirsten Jacobsen, der er forfatteren bag, og for hende blev køreture et redskab til at få kunstneren fra Herning til at åbne for sluserne.

Ingvar Cronhammar og forfatter Kirsten Jacobsen sidder på trappen ved hans hovedværk Elia.
Ingvar Cronhammar og forfatter Kirsten Jacobsen sidder på trappen ved hans hovedværk Elia.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Ingvar Cronhammar er en af Danmarks største billedkunstnere. Han bor i Herning, som også er hjemby for hans største værk Elia.

Han er ikke meget for at tale om sin kunst, og synes ikke selv, at hans liv var interessant nok til en bog, så forfatter Kirsten Jacobsen kom på noget af en opgave, da hun skulle skrive en portrætbog om ham.

- Ingvar er bag sit for nogle truende ydre et ængsteligt menneske, og det skal man passe på. Jeg er jo ikke trængt ind i hans verden for at gøre vold på ham, fortæller Kirsten Jacobsen.

Bogen Med Gud i den ene hånd og tvivlen i den en anden – Et roadtrip med Ingvar Cronhammar er netop udkommet, men samarbejdet mellem forfatter Kirsten Jacobsen og billedkunstner Ingvar Cronhammar begyndte i sommeren 2018.

- Barnet kom med røven først. Det var lidt vanskeligt, men jeg vænnede mig lige så stille til det. Og alt andet lige, så er det sgu for sent at fortryde nu. Så skal vi ud i bogbrændinger, griner Ingvar Cronhammar.

Manden bag Hernings vartegn

Ingvar Cronhammar er i dag 72 år gammel og kom til Danmark fra Sverige i midten af 60érne. Siden 1971 har han boet i Midtjylland i omegnen af Herning.

Cronhammars måske mest kendte værk er skulpturen Elia, som blev indviet i 2001.

Elia er siden hen blevet et vartegn for Herning. Med sine 60 meter i diameter er den uden sammenligning det største af Cronhammars værker og et hovedværk.

- Ingvar, tror du, at den kunne have ligget nogen andre steder i Danmark?

- Det kan man ikke vide, men det er svært at forestille sig. Den hører meget til Herning, vil jeg sige, lyder det fra Cronhammar.

Ingvar Cronhammars værker spænder vidt. Lige fra bestik og tallerken og lampe til store monumentale skulpturer.

Bogen er blevet til gennem mange køreture sammen for forfatteren og kunstneren. Du kan se de to besøge mange andre steder i landet i programmet herunder.

19:06