Et grønt farvel: Papkiste skal gøre bisættelser klimavenlige

En kiste af pap, der er udviklet i Herning, kan give en CO2-besparelse på 80 procent sammenlignet med en normal trækiste, viser tal fra Teknologisk Institut.

Jørgen Ødegaard viser papkisterne frem. De skal gøre bisættelser mere bæredygtige.
Jørgen Ødegaard viser papkisterne frem. De skal gøre bisættelser mere bæredygtige.
Foto: Maria Strange, TV MIDTVEST

Normalt bliver man lagt i en kiste af træ, når man dør. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være.

Virksomheden Green Goodbye i Herning har udviklet en kiste af pap, der skal være med til at gøre bisættelser mere bæredygtige.

- Jeg kan dog ikke så godt kan lide udtrykket pap, for det kan godt lyde negativt. Men den er lavet af genbrugspapir og er af pap, siger bedemand Jørgen Ødegaard, der sammen med en partner har udviklet konceptet.

Hele idéen er, at den afdøde bliver lagt ned i kisten af pap, som så sættes ned i en kiste af træ. Derfor vil der stadig stå en trækiste, når de pårørende tager afsked, men når kisten ankommer til krematoriet, så tages inderkisten af pap ud og bliver brændt. Dermed kan trækisten genbruges 20 til 25 gange.

- Det er for at mindske CO2-udslippet, og det gør vi betragteligt med den her løsning, uddyber Jørgen Ødegaard.

Et grønt farvel

Green Goodbye har brugt et år på at udvikle og producere den syv kilo tunge papkiste og tilhørende trækiste, da trækisten også er speciel. Enden kan åbnes op, så papkisten nemt kan tages ud i krematoriet.

Dansk Krematorieforening har godkendt og prøvebrændt papkisten, så den overholder alle regler på området, og så har Teknologisk Institut regnet sig frem til, at den giver en CO2-besparelse på 80 procent i forhold til en normal trækiste.

Trækisterne er lavet, så enden kan åbne op og papkisten dermed nemt kan tages ud i krematoriet.
Trækisterne er lavet, så enden kan åbne op og papkisten dermed nemt kan tages ud i krematoriet.
Foto: Maria Strange, TV MIDTVEST

Det kan på sigt blive til en stor en CO2-besparelse, for tal fra Dansk Krematorieforening viser, at 85,8 procent af de danskere, der døde i 2020, valgte at blive kremeret i stedet for begravet.

- Selvfølgelig er det da lidt udover det sædvanlige. Men spørgsmålet er, om ikke miljøet overruler, så vi er ved at være der, hvor vi gerne vil gøre det. Det tror jeg, siger Jørgen Ødegaard.

Han fortæller også, at udover at være mere bæredygtig, at så er løsningen også lidt billigere.

Skal foregå værdigt

Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær er meget åben for idéen.

- For mig lyder det til, at bisættelsen stadig foregår på en værdig måde, mens man på samme tid kan genanvende kisten og dermed arbejde på at vi mindsker udledning. Det, synes jeg, lyder som en spændende idé, siger han og fortsætter:

- Det er endnu et eksempel på en af de her mange små bæredygtige ting, der bare kribler frem. De mange ting betyder, at det faktisk kommer til at batte noget.

Det er vigtigt, at kirken blander sig i omstillingen, mener biskoppen. Han var med, da landets 10 biskopper i januar 2020 blev enige om, at folkekirken skulle tilslutte sig det nationale mål om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent inden 2030.

- Jeg mener, det er alle menneskers ansvar, men i kirken har vi et særligt ansvar, når vi også prædiker om en skabende gud, som har skabt verden i kærlighed, og dermed også har givet os mennesker et ansvar for at værne om den, forklarer han.

Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær. (Arkivfoto)
Biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær. (Arkivfoto)
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST