Anklager: Unge mænd planlagde drab og havde adgang til automatvåben

Da det første drabsforsøg mislykkedes, planlagde to unge mænd et nyt drabsforsøg, der blev spoleret af politiet.

1:38
Tre unge er sigtet for blandt andet forsøg på manddrab, besiddelse af et fuldautomatisk våben og GPS-overvågning af deres offer.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

- Det er en alvorlig sag. 

Ordene falder fra fungerende specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jakob Kjær, der torsdag skal møde i Retten ved Herning til den første af ni retsdage i en stor nævningesag.

Sagen omhandler blandt andet forsøg på manddrab, besiddelse af et fuldautomatisk våben og GPS-overvågning af det tiltænkte offer. 

Sagen tager sin begyndelse i begyndelsen af marts 2021. Her handlede tre mænd i alderen 19 til 25 år i forening, da de overfaldt en mand foran det daværende Regionshospital i Herning. 

- De slog og sparkede ham flere gange og tildelte ham tre knivstik og to knivsnit, lyder det i anklageskriftet, der ikke nævner offerets alder. 

Drabsforsøget ophørte kun, fordi manden kom fri og løb ind på sygehuset. 

De ene drabsforsøg foregik ved Akutafdelingen i Herning. Det lykkedes for offeret at flygte ind på hospitalet.
De ene drabsforsøg foregik ved Akutafdelingen i Herning. Det lykkedes for offeret at flygte ind på hospitalet.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Havde adgang til fuldautomatisk våben

Mindre end to måneder senere var to af de tre tiltalte ifølge Anklagemyndigheden aktive igen. Denne gang skulle "jobbet" øjensynligt afsluttes med dødelig udgang. 

I hvert fald planlagde den 25-årige og den ene 20-årige i forening at dræbe den mand, der blot to måneder tidligere havde undsluppet døden ved at søge tilflugt på hospitalet i Herning. 

Ifølge anklageskriftet gjorde de to sig flere forberedelser til drabet i en lejlighed ved Silkeborg. De to har blandt andet drøftet rollefordeling og sted for drabet.

- Alt sammen i fælles forståelse, hedder det i anklageskriftet.

De to mænd havde blandt andet adgang til et fuldautomatisk skydevåben i form af geværet STG 44, der blev udviklet af Nazityskland.

De to mænd havde ifølge Anklagemyndigheden adgang til gevær af modellen Merz Werke STG 44. Våbnet manglede blot sin slagstift, men var ellers fuldt funktionsdygtigt.
De to mænd havde ifølge Anklagemyndigheden adgang til gevær af modellen Merz Werke STG 44. Våbnet manglede blot sin slagstift, men var ellers fuldt funktionsdygtigt.
Foto: Armémuseum (The Swedish Army Museum)

Våbnet blev opbevaret adskilt i lejligheden, men kunne ifølge anklagemyndigheden samles til et funktionsdygtigt våben, hvis ikke slagstiften havde manglet.

I lejligheden har politiet desuden fundet 43 skarpe patroner samt en machete, hvis klinge måler mindst 12 cm. 

Overvågede offer med GPS

I Silkeborg-lejligheden har den 25-årige og den 20-årige ifølge Anklagemyndigheden også haft adgang til flere GPS'er. 

Mindst én af disse har i en periode på mere end to uger været monteret på offerets Hyundai, så manden kunne følges via en mobiltelefon. 

De to mænd lykkedes aldrig med at gennemføre drabet. 

Om aftenen 8. maj skaffede politiet sig adgang til lejligheden ved Silkeborg, hvor man fjernede automatvåbnet, patroner og macheten. 

Kort tid efter blev de to mænd anholdt. De har siddet varetægtsfængslet siden maj 2021, mens den tredje mand, der kun er tiltalt for for drabsforsøget ved hospitalet i Herning, blev varetægtsfængslet 28. september

Anklager Jakob Kjær ønsker ikke at sætte ord på den straf, som Anklagemyndigheden vil gå efter ved proceduren, men nævningesager bringes som udgangspunkt kun i spil, hvor anklageren kræver fængselsstraf på fire år eller mere, eller hvor den tiltalte kan blive dømt til forvaring eller anden anbringelse.

Der ventes at falde dom i sagen 13. juni efter i alt ni retsdage.