Forladt

Lukkede operationsstuer og tomme gange: Kom med ind på det forladte hospital

I over 100 år var der sygehus i Holstebro, men i februar sidste år blev den sidste patient behandlet, og sygehuset lukkede. TV MIDTVESTs fotograf har været på opdagelse i de lukkede afdelinger.

Svend Erik Andersen er tidligere portør på Holstebro Sygehus og arbejdede også på operationsstuerne, når han assisterede lægerne under operationer.
Svend Erik Andersen er tidligere portør på Holstebro Sygehus og arbejdede også på operationsstuerne, når han assisterede lægerne under operationer.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST og privatfoto. Redigering: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Engang var der fyldt med patienter på operationsstuerne i det gamle sygehus i Holstebro.

Men sådan er det langt fra i dag.

Nu er stuerne forladte, gangene tomme og læger og sygeplejersker har pakket deres kitler og skalpeller, for i februar 2022 lukkede det mere end 100 år gamle sygehus.

Selv om intet er som tidligere, så var minderne mange, da tre tidligere ansatte sammen med TV MIDTVEST var tilbage på deres gamle arbejdsplads.

Den tidligere portør Svend Erik Andersen arbejdede på sygehuset i 52 år, og han husker særligt én historie fra 1970, da han er tilbage på operationsstuerne.

- Jeg skulle assistere til en hofteoperation, da jeg var helt ny portør. Jeg havde vagt en søndag morgen, og jeg tænkte, det var sgu da spændende, lad mig komme ned og hjælpe, fortæller han og tilføjer:

- Der var så en meget omsorgsfuld sygeplejerske, og fordi hun vidste, det var første gang, jeg skulle hjælpe på en operationsstue, så sagde hun, at jeg skulle sige til, hvis jeg blev skidt tilpas, og det sagde hun så mange gange, at jeg blev skidt og skulle med båre ud fra operationsstuen.

Hør mere om den pensionerede portørs minder fra sygehuset og mange flere historier fra det gamle sygehus i Holstebro ved at klikke nedenfor.

Startede med én enkelt overlæge

I 1895 åbnede amtssygehuset i Holstebro, og dets første chef var overlæge C. A. Dethlefsen, som var ene mand på skansen, indtil han gik på pension i 1922. 

- Hans kirurgiske efteruddannelse bestod hovedsageligt i, hvad han kunne læse sig til, og hvad han under feriebesøg i København kunne opnå ved at kigge kirurger over skulderen, når de opererede, fortæller den pensionerede overlæge Niels A. Larsen, som arbejdede på sygehuset fra slutningen af 1978 og frem til 2010. 

Niels A. Larsen fortæller også, at der ved åbningen af sygehuset var i alt 30 sengepladser, mens der ved lukningen var 390 sengepladser. 

C. A. Dethlefsen var overlæge fra 1907-1922 i Holstebro.
C. A. Dethlefsen var overlæge fra 1907-1922 i Holstebro.
Foto: Amtssygehuset i Holstebro

Ifølge den pensionerede overlæge Niels A. Larsen var der i starten af sygehusets historie klare opdelinger mellem køn.

- Lægerne var mænd, og sygeplejersker var ugifte kvinder. Der var nogle rum i kælderen, hvor de ugifte kvinder boede, og det var nærmest afskedigelsesgrund, hvis sygeplejersker giftede sig, fortæller han.

Dengang var stuerne også delt op i herre- og damestuer, og den pensionerede bioanalytiker Elna Bækgaard husker særligt en oplevelse fra en herrestue.

- Jeg kom på sygehuset, da jeg var i starten af 20'erne, og så kom jeg ind på en herrestue med otte til ti patienter, og de var sådan set ikke syge, men de havde brækket arme eller ben, fortæller hun og fortsætter:

- Mændene kunne godt rotte sig sammen, så man fik røde kinder, og jeg har indimellem oplevet, at patienter ville klappe mig i måsen, når jeg stod og tog blodprøver, og der sagde jeg: "Det er privat område. Det er kun min mand, der må gøre det", det var ligesom den måde, jeg kunne sige, at det var grænseoverskridende.

Fra venstre ses Elna Bækgaard, Niels A. Larsen og Svend Erik Andersen, der alle havde deres gang på sygehuset i mange år.
Fra venstre ses Elna Bækgaard, Niels A. Larsen og Svend Erik Andersen, der alle havde deres gang på sygehuset i mange år.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Næsten alt bevares 

Det var den 13. februar 2022, at den sidste patient blev behandlet på sygehuset i Holstebro. Siden har det dog ikke stået helt tomt.

Flere bygninger blive nemlig brugt til at huse ukrainske flygtninge, en høreklinik og kontorer, men det er planen, at sygehusgrunden skal transformeres.

Det er direktøren af Arealudviklingsselskabet Sygehusgrunden Thomas Leerberg, der er med til at beslutte, hvad der skal ske med de 83.000 kvadratmeter.

- Vi skal næsten ikke rive nogle af bygningerne ned. 98,5 procent regner vi med bliver bevaret, og det er ekstrem meget i forhold til, hvad man ellers ser i byudvikling i Danmark, fortæller direktøren.

Bygningerne skal bevares, renoveres, og der genanvendes alt, hvad der overhovedet er muligt. Men hvad der præcist skal ske med bygningerne er ikke besluttet.

- Vi vil meget gerne have borgerne i Holstebro til at have ejerskab over, hvad der skal ske, for det skal være en ny bydel. Vi arbejder lige nu med værksteder, spillesteder og dans, som kommer til at være en del af Holstebro midtby, fortæller Thomas Leerberg og tilføjer:

- I slutningen af august eller i starten af september forventer vi at lave et åbent hus kombineret med workshops, så borgere kan komme med forslag til, hvad der skal ske. Det er for alle.

Få også historierne om en forladt gård, der husede tyske soldater, et tomt mejeri og et forladt plejehjem ved at klikke nedenfor.