Livredder: Det skal du gøre, hvis du bliver fanget i et revlehul

​Gå ikke i panik, hvis strømmen forsøger at hive dig ud på havet.

I dag skinnede solen, og derfor var der nok at holde øje med for Katrine Leth-Espensen.
I dag skinnede solen, og derfor var der nok at holde øje med for Katrine Leth-Espensen.
Foto: Sara Refsgaard Jensen

- Hav respekt for Vesterhavet.

Den sætning har mange børn hørt igennem tiderne, når de har begivet sig ned til at vestkysten.  Og det er der en god grund til.

Revlehullerne – eller de såkaldte hestehuller, som de tit hedder i folkemunde – har gennem årene været skyld i mange drukneulykker, og de er ikke et sjældent syn ved vestkysten.

Vi har derfor spurgt kystlivredder Katrine Leth-Espensen ved Søndervig Strand om, hvordan man bør gøre, hvis uheldet er ude, og man bliver slæbt væk af den kraftige strøm.

Naturligt fænomen

Hun kalder hullerne for revlehuller og altså ikke hestehuller. For som hun siger, så har det intet med heste at gøre.

- Revlen er de her sandbanke, som der er mange af herude. Når bølgerne kommer ind, så kommer der en masse vand indover revlen, og når det så skal ud igen, så laver det en udstrømning og dermed et hul i revlen, som vandet strømmer ud af. Her kan strømmen være kraftig. Man kan endda blive trukket til siden og så ind i hullet, forklarer hun.

Hun tilføjer, at man ikke vil blive trukket ned under vandet, med derimod kun væk fra stranden, hvis man bliver fanget i strømmen.

Bad mellem de gule-røde flag. Så er du indenfor livreddernes område.
Bad mellem de gule-røde flag. Så er du indenfor livreddernes område.
Foto: Sara Refsgaard Jensen

Det skal du gøre

Det vigtigste er, at man ikke går i panik, hvis man bliver fanget af den kraftige strøm.

- Du bliver ført ud, men så vil strømmen stoppe igen, når du kommer fri af revlen. Så hvis man føler, at man bliver trukket ud af revlehullet, så skal du ikke svømme ind mod stranden, men derimod svømme parallelt med stranden, fortæller Katrine Leth-Espensen.

Når man kommer fri, så kan man være så heldig at kunne bunde på revlen, ellers kan man svømme ind, når man ikke længere er i strømmen.

- Oftest fortsætter strømmen i 10-20 meter henover revlen, så vil den gå i opløsning, og man kan svømme til siden og ind igen, man må bare ikke gå i panik og svømme mod strømmen, for det er der, at man kan blive træt og drukne, uddyber hun.

Sådan kommer du fri af revlehullet.
Sådan kommer du fri af revlehullet.
Foto: TrygFonden

Det er ikke et problem for livredderne at nå frem til folk, hvis de er fanget i et revlehul.

- Engang imellem bruger vi faktisk strømmen til at komme hurtigt ud. Hvis vejret er voldsomt, så kan der endda være færre bølger ved revlerne, siger hun.

Der er stadig let overskyet ved vestkysten, selvom det er juli.
Der er stadig let overskyet ved vestkysten, selvom det er juli.
Foto: Sara Refsgaard Jensen

Bad hos livredderne

Katrine Leth-Espensen anbefaler generelt, at man bader mellem livreddernes flag, hvor man hurtigt vil kunne få hjælp, hvis uheldet er ude.

Samtidigt bør man kigge efter, hvilke flag der er sat op. Hvis flaget er rødt, så bør man holde sig væk fra bølgerne og komme tilbage en anden gang.

Herunder kan du se vores Facebook Live fra Søndervig Strand i dag.