Vraget socialdemokrat beskylder parti for at overtræde egne regler

Kun få steder i Vestjyllands Storkreds stiller Socialdemokratiet med kandidater, der følger partiets interne regler, lyder kritikken.

5:04
Mette Nielsen er en af to prominente socialdemokrater, der har kæmpet om vælgernes gunst i Viborg.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Respekt for Socialdemokratiets interne regler har kostet Viborg et socialdemokratisk mandat i Folketinget.

Sådan lyder kritikken nu fra den viborgensiske folketingskandidat Mette Nielsen, der tordner mod partifællers brug af de såkaldte skyggekandidater.

- Det gør, at det bliver en unfair konkurrence. Det svarer til, at man løber et kapløb, hvor Viborg starter med benet i gips, siger Mette Nielsen.

Brugen af skyggekandidater er en omdiskuteret fremgangsmåde, hvor mindre profilerede kandidater på papiret stiller op til Folketinget, men slet ikke ønsker at blive valgt. Og det har ifølge Mette Nielsen været udbredt i Vestjyllands Storkreds.

- De, der har haft held til at blive valgt, har haft fordel af at have ukendte kandidater (opstillede, red) eller fået støtte fra andre kredse, siger hun.

Trods for partiets interne linje har eksempelvis TV 2 afdækket, at Per Kamp Stefansen fra Ringkøbing har ageret skyggekandidat for Anette Lind fra Holstebro.

Mette Nielsen mener, at partifællen Thomas Jensen fra Silkeborg har nydt godt af støtte fra Lars Fibæk, der med 233 personlige stemmer var langt fra en plads i Folketinget.

- Jeg kan konstatere, at man har haft nogle fordele af kandidater, der ikke har været så kendte, siger hun og understreger, at kritikken er rettet mod partiets håndtering af egne regler og ikke de enkelte skyggekandidater.

Infight har kostet mandat

TV MIDTVEST har tidligere beskrevet, hvordan Mette Nielsen og Karin Gaardsted har været opstillet i hver deres kreds i Viborg Kommune.

På den måde er de to socialdemokrater endt som konkurrenter med det resultat, at ingen af dem er blevet valgt til Folketinget, lyder vurderingen fra Lars Norup, der er chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad.

- Man må se at blive enige om en spidskandidat, som alle tror på, siger han.

Mette Nielsen og Karin Gaardsted har begge konkurreret om vælgernes gunst i Viborg. Resultatet blev, at ingen af dem blev valgt ind.
Mette Nielsen og Karin Gaardsted har begge konkurreret om vælgernes gunst i Viborg. Resultatet blev, at ingen af dem blev valgt ind.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Mette Nielsen er træt af spørgsmål om hendes og Karin Gaardsteds rivalisering og peger på partiets regler som udslagsgivende for, at mandatet glippede.

- I Viborg følger man partiets love.

- Enten skal reglerne følges, eller også skal de laves om, konstaterer Mette Nielsen, der fik 2594 personlige stemmer.

Ved valget i 2019 endte Viborg også uden et socialdemokratisk mandat, da Mette Nielsen og Karin Gaardsted endte med at kannibalisere hinandens stemmer.

Den lignende situation ved folketingsvalget i år får dog ikke Mette Nielsen til at trække sig som folketingskandidat, så partiet kan stille med én stærk kandidat i Viborg.

- Jeg lader mit bagland afgøre, om der er tillid til mig i fremtiden, siger hun.

Vil evaluere resultat

Bent Madsen, der er kredsformand Viborg Vest, hvor Karin Gaardsted har været opstillet, ærgrer sig over, at stemmerne i Viborg ikke rakte til et socialdemokratisk mandat.

- Vi skal sætte os sammen og evaluere resultatet i fællesskab.

- Det bør være muligt, at vi (Viborg, red.) bliver repræsenteret i Folketinget, siger han.

Bent Madsen har ikke nogle bud på, hvad der skal ske ved næste valg. I stedet går han til drøftelserne med Viborg Vest med et blankt stykke papir.

- I sidste ende er det generalforsamlingerne, der afgør, hvem der skal være kandidat, understreger han.

TV MIDTVEST har via Socialdemokratiets presseafdeling bedt partiet om at forholde sig til Mette Nielsens kritik, men partiet har ikke haft mulighed for at svare.