Politikere dropper åbningsdebat i Folketinget

I dag er der åbningsdebat i Folketinget, men flere politikere har fået lov til at droppe debatten og i stedet føre valgkamp i deres valgkreds.

4. oktober var Folketingssalen fyldt, da folketingsåret blev skudt i gang. Torsdagen efter åbningen er der altid åbningsdebat i salen.
4. oktober var Folketingssalen fyldt, da folketingsåret blev skudt i gang. Torsdagen efter åbningen er der altid åbningsdebat i salen.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den første torsdag efter Folketingets åbning er der traditionen tro åbningsdebat på Christiansborg. 

Men torsdag morgen vil Folketingssalen være mere tom end normalt. Flere politikere har nemlig benyttet sig af den clearingsaftale, der uformelt er mellem folketingsgrupperne.

- Forhandlingerne i åbningsdebatten er trådt i baggrunden nu, og jeg er en af dem, der bor længst væk fra Christiansborg, og derfor spurgte jeg, om jeg måtte blive væk, siger Mads Fuglede, der stiller op for Venstre i Ringkøbing.

Clearingsaftalen sikrer, at et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe kan få fri fra afstemningerne i Folketingssalen, uden at der rokkes med flertallet i Folketinget.

Også SF’s Karsten Filsø og Venstres Kristian Pihl Lorentzen har fået lov til at blive væk fra åbningsdebatten. De er fra henholdsvis Ulfborg og Ans.

- Jeg synes, det er mest fair, at det er dem, der bor tættest på Christiansborg, der deltager i debatten, siger Mads Fuglede.

I dag skal Venstremanden blandt andet cykle til landsbyen Tim og besøge Ringkøbing for at føre valgkamp, mens kollegerne på Christiansborg møder til åbningsdebat klokken ni.

V
284038-0a724809.jpeg
Mads Fuglede
Venstre
Se profilside