Kristian Andersen ærgrer sig: Kristendemokraterne fordoblede stemmetal, men kom ikke i Folketinget

Kristendemokraterne kommer ikke til at sende politikere til Christiansborg. Det er sikkert efter valget.

Kristian Andersen og Kristendemokraterne missede Folketinget. Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

I en periode var der smil over alles læber ved Kristendemokraternes valgfest på Christiansborg. Men jo senere det blev på valgaftenen, desto længere blev der mellem smilene.

Det er selvfølgelig rigtig, rigtig ærgerligt

Kristian Andersen, Kristendemokraterne

For til sidst viste stemmerne, at det hverken blev til to procent af det samlede antal stemmer eller til et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds.

Læs også Kristendemokraterne kommer ikke i Folketinget: - Det gør ondt

Kristian Andersen, partiets spidskandidat i Vestjyllands Storkreds, har haft natten til at fordøje nyheden, men den har alligevel sat sine spor hos ham.

- Det er selvfølgelig rigtig, rigtig ærgerligt, og jeg er rigtig ærgerlig over det på de mange, mange vælgeres vegne, der har valgt at sætte deres kryds. For vi har jo fået mere end en fordobling af stemmetallet i Danmark. Så de mange mennesker, der har støttes os og bakket os op, er jeg rigtig ærgerlig over, at vi ikke i dag kan sige til dem, at nu er vi i Folketinget, siger han morgenen efter valget.

Det var ellers tæt på, at partiet kunne sende politikere til Folketinget.

Tror ikke på det længere

Med 1,8 procent af det samlede antal stemmer i Danmark kom Kristendemokraterne ikke over spærregrænsen, og partiet var kun 191 stemmer fra at få et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds.

- At der skal mangles 200 stemmer er simpelthen en tom følelse at stå med, siger Kristian Andersen.

Selvom stemmetallet ikke kendes ned til sidste detalje endnu, så afviser kristendemokraten, at det samlede antal stemmer på partiet ændrer sig så meget, at de kan få et kredsmandat.

- Nej, det tror jeg ikke. Så meget kan man ikke finde ved en fintælling desværre, siger han.

HVAD ER KREDS- OG TILLÆGSMANDATER?

Der er tre måder, et parti kan blive valgt til Folketinget på:

  1. Enten skal det have så mange stemmer i en storkreds, at det giver ret til et såkaldt kredsmandat. Dem er der 135 af, som er fordelt på de 10 storkredse, og som sikrer, at alle egne af landet bliver repræsenteret i Folketinget.
  2. Alternativt skal det opnå mindst to procent af stemmerne på landsplan. Det er det, der kaldes at komme over spærregrænsen. Hvis det sker, får partiet mindst fire mandater. Tillægsmandaterne, som der er 40 af, fordeles efter kredsmandaterne, så den samlede fordeling af mandater svarer bedst muligt til fordelingen af stemmer på landsplan.
  3. Endelig kan et parti komme i Folketinget ved at opnå mindst lige så mange stemmer som det gennemsnitlige antal gyldige stemmer afgivet per kredsmandat i to ud af tre landsdele.

 

Kredsmandaterne sørger altså for den geografiske repræsentation i Folketinget, mens tillægsmandaterne sikrer, at partierne får en lige så stor andel af pladserne i Folketinget, som de har fået stemmer til i hele landet.

 

Kilder: Økonomi- og Indenrigsministeriet, Folketingets hjemmeside, Danmarks Statistik

00:31

Kristian Andersen fortæller om det missede valg for Kristendemokraterne.

Luk video